Linkuri accesibilitate

Noi condiţii la admitere în universităţi


Tinerii care doresc să-şi continue studiile în instituţiile de învăţământ superior vor putea depune dosarul la mai multe universităţi, indicând una sau mai multe specialităţi.


Anul acesta, candidaţii vor putea depune cereri, simultan, la mai multe universităţi – în momentul când sunt admişi şi au făcut o alegere, aceasta nu va putea fi însă schimbată. Este una din noutăţile admiterii de anul acesta în universităţi, derivată – explică reprezentanţii Ministerului Educaţiei – din autonomia lărgită a universităţilor.

Din acest an tinerii care doresc să-şi continue studiile în instituţiile de învăţământ superior vor putea depune dosarul la mai multe universităţi, indicând una sau mai multe specialităţi. Aceasta schimbare le va oferi tinerilor posibilitatea de a se înscrie în concurs nu doar la o universitate, aşa cum era până acum, şi prin urmare, absolvenţii vor avea mai multă siguranţă că vor fi admişi la specialitatea pe care şi-o doresc, şi nu la cea care este mai puţin solicitată. Maia Sandu, ministră în exerciţiu a educaţiei spune că la înscrierea în concurs va fi nevoie de copiile documentelor iar actele în original vor fi depuse doar după ce candidatul se va regăsi în listele celor admişi la studii:

„Se merge la comisia de admitere cu originalul, cu diploma şi cu o copie a diplomei. Comisia avizează că a văzut originalul şi acolo se păstrează doar copia . În situaţia în care s-a luat o decizie şi persoana a fost admisă, se regăseşte în liste ţi decide că asta este instituţia la care vrea să se înscrie atunci aduce originalul şi din moment ce a adus originalul deja nu mai poate să îşi schimbe decizia.”

Loretta Handrabura, viceministră a educaţiei spune că această modificare a fost operată nu doar din considerentele unei bune practici internaţionale dar şi pentru că 1acest lucru ar fi necesar în cadrul autonomiei universitare:

„Derivă de la principiul de la care am pornit noi, autonomia universitară extinsă or autonomia universitară extinsă presupune responsabilitatea publică a universităţilor, înseamnă crearea cadrului de oportunităţi şi dreptul la alegere, ori noi până acum, prin abordarea pe care o aveam restricţionam. Noi am făcut un sondaj pentru prima dată anul trecut, pe un eşantion reprezentativ de 1100 de persoane. Au fost candidaţii curenţi şi studenţii anului întâi care ne-au sesizat pe această problemă.”

Maia Sandu a mai adăugat că această modificare în practica de admitere la studiile universitare a fost discutată şi cu rectorii instituţiilor care şi-au dat acordul pentru a sprijini această schimbare ce presupune mai multă muncă pentru comisiile de admitere.

Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice spune că metoda anilor precedenţi era în defavoarea elevului, pentru că erau situaţii în care la o universitate absolventul nu era promovat la studii bugetare cu o medie mai mare de nota 9, iar la altă universitate ar fi putut să fie promovat la aceeaşi specialitate cu o medie de 7, 5:

„Cei care au rezultate mai bune în învăţământul preuniversitar, mă refer aici la studiile liceale sau la examenul de bac vor avea şanse mai mari pentru a pretinde la un loc cu finanţare bugetară, ori în cazul în care nu au trecut concursul pentru aceste locuri la prima universitate, poate participa la concurs la a doua sau a treia. Folosind această modalitate nouă am putea să avem o atitudine mai echitabilă faţă de pretendenţi, în dependenţă de media de concurs cu care vor participa la admitere în această campanie.”

Criteriile după care vor fi selectaţi candidaţii vor fi stabilite tot de universităţi. Anul trecut unele instituţii au luat în calcul doar media de la examenele de bacalaureat sau au combinat-o cu reuşita la obiectele de profil din anii de liceu. Examene au fost doar la unele specialităţi, unde sunt necesare competenţe de ordin vocaţional. La sesiunea de admitere din anul 2013 vor fi peste 20 de mii de locuri în instituţiile de învăţământ superior, dintre care aproximativ şase mii sunt asigurate din bugetul de stat.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG