Linkuri accesibilitate

„CSM a capitulat total în faţa politicului” (22)


Partidului Popular îi lipseşte un lider puternic (Evenimentul zilei)


Comentariile zilei graviteaza in jurul numirilor iminente de la conducerea parchetelor si anuntul ca va aparea foarte curand un Partid Popular, care de fapt există deja, doar ca va fi umplut cu o parte din parlamentarii pro-Basescu din Partidul Democrat-Liberal.

Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat recent avizul pentru patru posturi cheie din domeniul justitiei - Procurorul General al Romaniei, Procurorul sef si adjunctul de la Direcția Nationala Anticoruptie, plus seful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). „CSM a capitulat total în faţa politicului, re­de­venind acea instituţie obe­dientă şi ne­re­for­ma­tă pe care rapoartele Comisiei Europene au arătat-o ani la rând cu de­getul”, scrie Andreea Pora in revista 22. Cel putin in ceea ce-l priveste pe Tiberiu Nitu, cel propus pentru postul de Procuror general, Basescu ar trebui sa nu semneze decretul. Acelasi Nitu a fost respins cu cateva luni in urma tot de CSM, ca incompetent. „Băsescu ştie cel mai bine ce înseamnă să ai la conducerea parchetelor procurori slabi şi controlaţi politic, ştie că mareea neagră a NUP-urilor (neinceperea urmaririi penale) se va întinde” (am citat-o din nou pe Andreea Pora).

Acceptarea numelor convenite de Uniunea Social-Liberala cu presedintele Traian Basescu e privita de jurnalisti ca primul mare compromis din celebrul acord de coabitare Basescu-Ponta. „Daca mai are un dram de constiinta ca jobul sau la Cotroceni inseamna a urmari binele public, nu confortul unor penali, atunci sa nu semneze cateva numiri, incepand cu Nitu”, scrie si Dan Tapalaga, pe site-ul Hotnews. Articolul lui sustine ca politicienii romani, inclusiv presedintele Traian Basescu, nu fac decat sa se foloseasca de electorat pentru a-si atinge scopurile personale. Pe ale tuturor le descifreaza Tapalaga, nu si pe al premierului Victor Ponta, despre care nu se poate spune daca vrea inca un mandat de premier sau vrea sa fie viitorul presedinte al Romaniei. Cert este, scrie Tapalaga, ca premierul face turul televiziunilor, unde „isi trece in cont succesele si scoate ministri la tabla sa explice masurile mai nepopulare”. Aceasta tactica abil folosita este numita in acest comentariu „marea fofilare”.

De premisele viitorului partid pus la cale, din cate se spune, de presedintele Traian Basescu, se ocupa Gabriel Bejan, in editorialul ziarului Evenimentul zilei. Fara sa comenteze initiativa, Bejan observa ca Partidului Popular ii lipseste din start un lider puternic, drept pilon vital. El ar fi fostul premier Emil Boc, care nu a dat inca semne ca s-ar alatura noii structuri. In opinia jurnalistului, Boc este singurul ”lider (...) dispus să construiască de la zero şi să aştepte răbdător momentul loviturii decisive împotriva uriaşului cu picioare de lut, USL”.

In Romania libera, Cristian Campeanu lamureste o chestiune de detaliu, dar nu nesemnificativa: in mod straniu, intre Partidul Popular si Miscarea Populara, fundatia constituita recent la initiativa consilierilor presedintelui Basescu, nu exista deocamdata nicio legatura. Un alt punct sensibil este lista politicienilor marcanti care vor adera la Partidul Popular. Pe surse, au fost pomenite cateva nume, intre care Elena Udrea si un fost primar al Craiovei, cu trecut penal, Antonie Solomon. Cristian Campeanu crede ca, in aceste conditii, e putin probabil sa li se alature si Monica Macovei. Iar fara ea, credibilitatea popularilor la viitoarele alegeri europarlamentare nu ar avea cum sa fie asigurata.
XS
SM
MD
LG