Linkuri accesibilitate

Cui și la ce servește CNA (Adevărul, Ziarul Național)


„Nu mai există nicio șansă ca alegerile anticipate să fie evitate” (Timpul).



CNA e mai mult o agenţie de PR. Pentru că o structură cu un buget de 60 mln. lei şi fraude descoperite de 6 mln. lei nu are niciun rost şi trebuie lichidată în general, scrie Victor Ciobanu pe site-ul ziarulnaţional.md.

Victor Ciobanu crede că atunci când vrei cu adevărat să lupţi cu corupţia, o faci cât se poate de discret, aşa cum au procedat italienii la timpul lor în cadrul operaţiunii „mâini curate” care s-a soldat cu demiterea şi punerea la dubă a câtorva mii de funcționari. „Ai noştri procedează exact invers. Tot ca italienii, dar dintr-un film mai vechi, unde tot oraşul ştia şi vorbea că „Mario merge să prădeze banca”. Au şi anunţat deja două dosare noi, fără a atribui vreo calitate procesuală figuranţilor. Adică aceştia nu sunt nici bănuiţi, nici învinuiţi. Dar toţi trebuie să ştie că ei au dosare deschise. Prin intermediul unei televiziuni făcătoare de ştiri, care şi anterior ne anunţa din timp că „azi vor mai fi deschise dosare”. Aşa se procedează în reclamă şi PR”, scrie Victor Ciobanu.

Comentariul său porneşte în general de la o postare de pe o reţea de socializare a lui Bogdan Zumbreanu, vicedirectorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). „Cred că se aşteaptă o săptămână fierbinte de tot!!!”, scria acesta după promulgarea de către preşedinte a mai multor legi considerate a fi în folosul PLDM. „Aşa că „se aşteaptă o săptămînă fierbinte”. Chit că la sfârşitul acesteia vine revizorul. Iar de dragul lui Fule, de ce să nu faci un spectacol?”, conchide ironic comentatorul.

Igor Caşu optează şi el într-un editorial din „Adevărul” pentru desfiinţarea CNA. „În loc să schimbe subordinea CNA, mai bine îl desfiinţau şi opinia publică era numai să-i aplaude”, crede Caşu. În momentul în care se critica activitatea acestei structuri pentru că ar fi supusă unei anumite persoane, de ce se crede că schimbarea subordinii nu va crea aceleaşi probleme, de data asta în folosul PLDM, dar în detrimentul PD şi PL? se întreabă Caşu în articolul în care mai analizează cine a avut de câştigat şi cine de pierdut în urma votului de acum două vineri din Parlament. „PLDM a câştigat pe termen scurt, dar cu un preţ prea mare, care riscă să devină o lovitură de graţie dată credibilităţii acestei formaţiuni, şi nu atât din cauza votului cu PCRM, ci mai ales din cauza a ceea ce s-a votat”, mai scrie Igor Caşu.

Săptămâna aceasta se vor anunța alegerile anticipate, se declară convins într-un comentariu editorialistul de la „Timpul” Constantin Tănase. „Nu mai există nicio șansă ca alegerile anticipate să fie evitate. Anticipate vor principalii actori politici – PCRM și PLDM care în ultimul timp au împărțit piața politică din Moldova”, argumentează autorul. Domnul Tănase crede că PCRM și PLDM fac un târg cinic, fiecare urmărindu-și scopurile sale . Deși joacă împreună, ei se tem unul de altul şi pândesc momentul când să se „trăsnească” reciproc. „Din această săptămână temutul CNA va trece sub controlul guvernului. E de așteptat ca Filat (conducătorul de facto al executivului) să acționeze operativ pentru a pune respectiva instituție în slujba sa. PD, rămas fără CNA, va „accesa” resursele sale.
Într-un cuvânt, scena e liberă, actorii – dezlănțuiți, iar poporul, după atâtea sărbători, nu e de găsit – cică e dus la prășit, să-și împlinească misiunea istorică...”, îşi încheie profeţia editorialistul de la „Timpul”.
XS
SM
MD
LG