Linkuri accesibilitate

Preambul la serbarea Zilelor Europei la Chișinău


Diplomatul Dirk Schuebel și premierul în exercițiu Iurie Leancă la conferința de presă de la Chișinău
Diplomatul Dirk Schuebel și premierul în exercițiu Iurie Leancă la conferința de presă de la Chișinău

Dirk Schuebel: „Stefan Füle vine anume cu ocazia Zilei Europei, este o vizita neoficială... El vrea sa vadă cum sărbătoresc moldovenii Zilele Europei”.


La o conferință de presă la Chișinău, la care a fost prezentă, corespondenta Europei Libere, Liliana Barbăroșie, au fost prezentate ieri manifestările ce vor avea loc anul acesta cu ocazia serbării Zilei Europei, între 18 si 22 mai la Chişinău şi între 24 şi 26 mai la Tiraspol, ceea ce constituie o premieră.

Chişinăul va marca Ziua Europei cu un orăşel european inaugurat în scuarul Operei Naţionale, în care ambasadele țărilor membre în Uniune vor oferi specialități culinare, dar și scurte lecții de limbă a țării respective sau programe de schimb universitar pentru studenți; un festival de film european; şi un concert sub aer liber în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Toate vor avea loc cu 9 zile mai târziu decât în capitalele europene, pe 18 mai, pentru a se evita suprapunerea cu Ziua Victoriei, dar şi alte sărbători creştine prezente din abundenţă în prima jumătate a lunii mai. În premieră evenimentele se vor repeta şi la Tiraspol, fiind organizate acolo de primăria oraşului, mai târziu cu o săptămâna decât la Chişinău.

Manifestaţiile de la Chişinău, programate pentru două zile, vor avea loc în prezenţa comisarului european pentru extindere și bună-vecinătate Stefan Füle. Anunţul despre această vizită, făcut săptămâna trecută la Europa Liberă de însuşi demnitarul european, a fost confirmat de emisarul UE de la Chişinău, Dirk Schuebel, care a ţinut împreună cu premierul interimar, Iurie Leancă, o conferinţă de presă.

Ştefan Fule a mai fost la Chişinău cu asemenea ocazii. Numai că acum vizita vine după critici severe la adresa autorităţilor moldoveneşti din partea UE, nemulţumită de repezeala cu care au fost adoptate importante legi vizând sistemul electoral şi cel judecătoresc.

Se apreciază de către unii experţi că pînă şi parafarea aşteptată de la Vilnius a Acordului de asociere ar putea fi pusă sub semnul întrebării în urma acestor acţiuni.

Nu este în aceste condiţii vizita demnitarului un dar nemeritat pentru Chişinăul oficial? Dirk Schuebel a evitat să comenteze, dar a insistat pe caracterul particular al vizitei demnitarului:
„Stefan Füle vine anume cu ocazia Zilei Europei, este o vizita neoficiala, vom vedea cu cine se va întâlni. El vrea sa vadă cum sărbătoresc moldovenii Zilele Europei”, a afirmat Schuebel.

Iată însă cum a răspuns Iurie Leancă întrebării Europei Libere:
„Îngrijorări într-adevăr au fost expuse, dar noi ţinem cont de ele. Aţi văzut deciziile domnului preşedinte, care, la fel, au luat în calcul aceste îngrijorări. Şi prezenţa domnului Füle, chiar şi într-o vizită neoficială, ne va permite bineînţeles să comunicăm şi pe evoluţiile interne din Republica Moldova, dar şi pe relaţiile cu UE.”

Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, spunea recent, drept reacţie la un concert organizat cu mult fast de 9 mai de Ambasada rusă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, că va depune în Parlament un proiect de lege prin care Ziua Europei să fie inclusă pe lista sărbătorilor oficiale care să fie marcate de 9 mai, şi nu în alte zile, precum se întâmplă de mai mulţi ani la Chişinău.
Previous Next

XS
SM
MD
LG