Linkuri accesibilitate

O nouă majoritate parlamentară: cu cine şi în ce condiţii?


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „R. Moldova este într-o efervescenţă de tot felul de zvonuri şi idei… Pur şi simplu, toţi înţeleg că nu pot guverna aşa cum au guvernat până acum.”


Despre desemnarea lui Iurie Leancă drept candidat la funcția de premier a stat de vorbă Valentina Ursu cu analistul Igor Boțan.

Igor Boţan: „Desemnarea candidatului pentru funcţia de prim ministru înseamnă că urmează a fi constituită o majoritate parlamentară. Pentru ca acest candidat desemnat să poată avea negocieri cu eventualii membri ai cabinetului de miniştri pentru început trebuie să ştie că are spatele acoperit şi suportul parlamentar.”

Europa Liberă: Care ar putea fi această majoritate parlamentară?

Igor Boţan: „Sunt mai multe versiuni. Ştim că PCRM îşi doreşte alegeri parlamentare de o manieră foarte şi foarte stranie. Mai bine zis, PCRM vrea ca alegerile anticipate să fie precedate de o perioadă de curăţare a spaţiului public. Astfel încât alegerile să aibă loc într-o atmosferă cât mai convenabilă pentru această formaţiune. De aceea, PCRM se comportă, la prima vedere, destul de straniu, dar de fapt urmează o logică greu de combătut.”

Europa Liberă: S-ar părea că ei insistă pe ideea alegerilor parlamentare anticipate, dar pentru moment chiar ei nu şi le doresc.

Igor Boţan: „Ei nu şi le doresc pentru moment. Mai mult decât atât, de la o vreme încoace PCRM nu produce documente scrise – declaraţii, memorandumuri - care pot fi contabilizate ca şi acte care determină foarte clar poziţia PCRM. În schimb, liderul PCRM şi alţi fruntaşi fac declaraţii pentru presă, briefing-uri din care cu greu putem desprinde ce linie urmează ei şi cât de coerent este parcursul formaţiunii. În consecinţă, vedem că această tactică a PCRM aduce roade pentru această formaţiune. Practic au fost înlăturaţi din funcţiile cheie fruntaşii PD şi liderul PLDM. Deci, PCRM urmează o anumită logică care trebuie să le creeze avantaje.”

Europa Liberă: Deci, o majoritate parlamentară cu sau fără comunişti?

Igor Boţan: „Cred că PCRM nu-şi poate permite la modul oficial să participe la o anumită majoritate. Aceasta contravine scopului pe care ei şi l-au determinat – provocarea alegerilor anticipate. Dar aceasta nu înseamnă că PCRM nu poate recurge la tactici de ajutorare a unui concurent şi de curând partener în jocurile politice.”

Europa Liberă: Vă referiţi la PLDM?

Igor Boţan: „Da. Există o versiune că PLDM munceşte, asudă pentru a încropi o majoritate în jurul fracţiunii PLDM. Şi să fie compusă din fragmente precum cel din PL, eventual un fragment din PD şi poate chiar un fragment din fracţiunea PCRM care va fi dat în „arendă” pentru ca Vlad Filat să poată să pregătească terenul pentru alegerile viitoare. În această situaţie de câştigat ar avea şi PCRM, dar şi PLDM, şi personal domnul Vlad Filat. Vlad Filat îşi doreşte acum, în situaţia foarte precară în care a ajuns şi Republica Moldova, şi el personal, şi partidul său, îşi doreşte o acţiune pe care o putem desprinde din basme, din poveşti. De exemplu, Vlad Filat îşi poate asuma rolul de un Lancelot din povestea „Dragonul” a lui Evghenii Şvarţ. El să fie învingătorul unui dragon, iar toate nereuşitele de până acum să le pună în cârcă acestui dragon pe care urmează să-l strivească într-o luptă politică care abia urmează să aibă loc.”

Europa Liberă: Şi domnul Plahotniuc ar putea fi învins?

Igor Boţan: „Eu cred că altă variantă de revenire în forţă a domnului Vlad Filat pur şi simplu nu există, ca acest dragon sau păpuşar să fie răpus şi aceasta poate fi o scuză pentru toate nereuşitele de până acum, şi un fel de încercare de revenire în forţă.”

Europa Liberă: PDM se destramă?

Igor Boţan: „Nu ştiu dacă PDM se destramă. Pur şi simplu Republica Moldova este într-o efervescenţă de tot felul de zvonuri, idei ş.a.m.d. Pur şi simplu toţi înţeleg că nu pot guverna aşa cum au guvernat până acum. Nu pot reface ceea ce a fost spart în cioburi. De aceea e nevoie de o idee nouă. Alegerile anticipate pentru AIE eventual pot fi o catastrofă absolută. De aceea probabil singura variantă demnă de luare în consideraţie este cea a lui Vlad Filat eventual Lancelot care răpune dragonul, dacă reuşeşte.”

Europa Liberă: Cine îşi doreşte funcţia de preşedinte al Parlamentului?

Igor Boţan: „Probabil va reveni PLDM, deocamdată. Sau dacă se reface alianţa veche această funcţie trebuie să fie cedată democraţilor. Faptul că se vorbeşte despre premier, dar nu se vorbeşte despre preşedintele parlamentului demonstrează că nu s-a depăşit faza de conflict. Pur şi simplu termenele apasă, a fost nevoie de numirea candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Iar partajarea şi oferirea unor pârghii, cum se obişnuieşte la noi, este o parte a procesului de consolidare a majorităţii care încă nu se întrevede. Iar o majoritate aşa cum a fost nu mai poate fi. Ea este exclusă. Iar o majoritate cu participarea PLDM şi cu PDM înseamnă că Vlad Filat acceptă ca păpuşarul să rămână cu sforile în vârful degetelor şi renunţă în a elibera statul captiv Republica Moldova de captivitatea în care se află. Sunt lucruri foarte complicate. De aceea am şi stăruit, am insistat asupra versiunii unei umblări pe la alte fracţiuni, după modelul umblării la fracţiunea liberală. Nu sunt lucruri excluse. Cred că se întreprind măsuri şi nu există nici o certitudine că această tentativă va fi una reuşită.”

Europa Liberă: În acest caz, PCRM ar juca şi cu PLDM, şi cu PD?

Igor Boţan: „PCRM are într-adevăr interesul să-i înlăture pe toţi. Dar trebuie să o facă pe etape. Este foarte dificil de calculat ordinea şi consecvenţa etapelor respective. De aceea PCRM poate fi util când PD, când PLDM pentru ca în consecinţă să-şi fie util sieşi.”

Europa Liberă: Între timp, această avalanşă de sesizări către Curtea Constituţională şi din partea PL, şi din partea deputatului neafiliat Mihai Godea. Pe cât de mult contează ce decizie va lua înalta Curte?

Igor Boţan: „Contează foarte mult. Curtea Constituţională acum este principala instituţie de care depinde modul în care se vor desfăşura evenimentele în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ce mesaj ar aduce Comisarul European pentru Extindere, Stefan Fule, în vizita sa la Chişinău?

Igor Boţan: „Domnul Stefan Fule vine cu o misiune foarte sinceră şi binevoitoare pentru Republica Moldova. Mesajul lui va fi – ce faceţi cu Republica Moldova? O lipsiţi prin comportamentul vostru de o şansă istorică. Deja aţi compromis multe lucruri. Aţi compromis europenizarea Republicii Moldova ca punct de atracţie pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Aţi compromis ideea europeană, lucru care se vede din sondajele de opinie.”

Europa Liberă: Păi şi atunci el să-i convingă pe cei care au compromis toate aceste lucruri?

Igor Boţan: „El trebuie să le transmită un mesaj – încercaţi măcar în ceasul al 12-lea să depăşiţi animozităţile personale, dacă puteţi. E ţara voastră, voi sunteţi responsabili în faţa cetăţenilor. Puteţi conta pe structurile europene, dacă găsiţi un numitor comun. Încercaţi cel puţin să reparaţi situaţia. Iar cu timpul puteţi chiar reveni într-o albie constructivă pe care cetăţenii republicii să o aprecieze. Cred că acesta va fi mesajul domnului Fule. Şi probabil în discuţii private le poate spune că, dacă nu vă împăcaţi, veţi fi probabil fugari şi vă veţi ascunde în gaură de şarpe ca să nu vă ajungă tentaculele celor care vor veni după voi şi cei care în ultima perioadă au considerat că pe nedrept le-a fost furată victoria din 2009 şi au căutat prin toate metodele să se răzbune.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG