Linkuri accesibilitate

Particularitățile votului la bulgari


Boyko Borisov, liderul GERB și Sergei Stanișev, lider al socialiștilor votînd la Sofia
Boyko Borisov, liderul GERB și Sergei Stanișev, lider al socialiștilor votînd la Sofia

Despre șirul indian, o contribuție bulgărească la arta fraudării în alegeri.



Alegerile anticipate din Bulgaria au fost castigate de partidul GERB, de centru dreapta al premierului demisionar Boiko Borisov, dar care nu are suficiente voturi pentru a forma o majoritate in Parlament. Alegerile au fost marcate de acuzatii de fraudă, majoritatea venind dinspre partidul socialist. Cum insa partidul Ataka a refuzat o înţelegere cu partidul GERB, căştigatorul alegerilor va intra probabil în opoziţie.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare, care a monitorizat alegerile anticipate de duminică a declarat că votul „a fost o adevărată competiţie în care s-au respectat libertăţile fundamentale…, dar este îngrijorător faptul că în continuare, prea mulţi bulgari şi-au pierdut încrederea în procesul electoral şi în instituţiile statului…”

Miklos Haraszti, şeful misiunii de observare pe lungă durată a alegerilor, a atras atenţia că neregulile serioase, semnalate în campania electorală trebuie anchetate serios, vinovaţi judecaţi pentru a „restabili încrederea bulgarilor în procesul democratic. In jurnalul său de corespondent de astazi, Petiu Petkov de la Sofia ne vorbeste despre ceea ce ar putea fi „inovatiile bulgareşti” în privinta unor posibile fraude electorale
.

Alegerile anticipate de duminică au oferit țărilor europene care se opun aderării Bulgariei la zona Schengen un prilej în plus de a-i refuza în continuare acest privilegiu. Și întrucât țara la sud de Dunăre nu poate fi despărțită de vecinii din nord, va avea de suferit și România.

Politicienii europeni au fost surprinși să afle că după 23 de ani de traziție, din care șase petrecute în marea familie a popoarelor europene, în țara considerată pînă la prăbușirea comunismului cel mai fidel aliat al Moscovei alegerile se fac prin aplicarea unor metode caracteristice regimurilor autoritare.

Am vorbit cu alte prilejuri despre scandalurile ce au precedat alegerile. Ex-ministrul de interne Țvetanov, șef al statului major electoral al partidului GHERB, mâna dreapta a omului forte Borisov se va confrunta cu Procuratura generala după ce i va fi ridicata imunitatea, la baza unor acuzații că a ascultat ilegal miniștri, politicieni, oameni de afaceri și ziariști. Doi dintre martori – foști deputați din GHERB și-au scos familiile din țară de teama răzbunării lui Țvetanov.

Ziua de reflecție în ajunul anticipatelor a devenit o zi de scandal. Procuratura a confiscat 350 000 de buletine ilegale, de la compania „Multiprint” proprietate a unui prieten al ex-ministrului de interne. Au participat zeci de ofițeri din Serviciul de securitate națională [DANS].

Amintind de faptul că deputați din partidul GHERB au fost filmați cărând saci cu buletine în noaptea alegerilor prezidențiale, lideri ai opoziției au pus întrebarea cât de cinstită a fost victoria președintelui Plevneliev.

Cele 350 000 de buletine puteau asigura 10% din voturi fără mari probleme celor care au pus la cale frauda. Socialiștii au avertizat că un alt lot de 350 000 de buletine a ajuns, cel mai probabil, la secțiile județene controlate de GHERB.

În ziua alegerilor s-au adeverit prognozele pentru comerț cu voturi în cartierele de romi. Procuratura a inițiat 33 de dosare în cazuri concrete, semnalate de cetățeni.

Șir indian este o contribuție pur bulgărească la arta fraudării. Ea garantează că cel care și-a vândut votul își va onora promisiunea. Este nevoie de un singur buletin ștampilat pentru partidul-cumpărător. Primul indian intră în secție cu buletinul ștampilat ascuns în buzunar și iese cu unul neștampilat. Organizatorul pune ștampilă și îl dă celui de al doilea indian și așa mai departe. Simplu ca buna ziuă și eficient.
Previous Next

XS
SM
MD
LG