Linkuri accesibilitate

„Foarte multe cimitire din Republica Moldova sunt abandonate, distruse și vandalizate”


Diana Răileanu în dialog cu Ion Ștefănița.



Invitatul dimineţii este Ion Ștefanița, directorul general al Agenței de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, cu care Diana Răileanu a discutat despre starea cimitirelor şi monumentelor dedicate cdelor căzuţi în cele două războaie mondiale din secoulul 20


Ion Ştefăniţa: „Monumentele de for public, după registru, sunt peste o mie la număr, deci practic în fiecare localitate avem câte un monument dedicat eroilor căzuţi în războaiele mondiale şi la care au participat băştinaşi de ai noştri. Desigur, avem şi cimitire dedicate eroilor români şi nu numai, cum este cel din Călăraşi, din Ţiganca, din Slobozia Horodişte, raionul Rezina, şi multe altele care încă necesită reabilitare şi, respectiv, amenajare.”

Europa Liberă: Dle Ştefăniţă, dar ce a motivat Agenţia pe care o conduceţi să-şi îndrepte atenţia şi spre cimitirile din Republica Moldova?

Ion Ştefăniţa:
„De fapt, strămoşii noştri se odihnesc în aceste cimitire şi, de asemenea, este omeneşte să îngrijim de aceste cimitire. Agenţia are misiunea să atragă atenţia publicului asupra acestei probleme dat fiind faptul că foarte multe cimitire din Republica Moldova sunt abandonate şi, respectiv, sunt distruse, vandalizate.”

Europa Liberă: Tocmai asta vroiam să vă întreb, ziceţi că aţi mers şi la cimitirele de la Ţiganca, de la Călăraşi, în ce stare aţi găsit aceste cimitire dedicate ostaşilor căzuţi în primul, al doilea război mondial?

Ion Ştefăniţa:
„Deci, situaţia este diferită de la un raion la altul. Dacă vom vorbi despre cimitirele de la Ţiganca, de la Călăraşi, cimitirele sunt recent reabilitate, amenajate, dacă vorbim despre cimitirul din satul Slobozia Horodişte, raionul Rezina, e clar lucru că acolo cimitirul este în delăsare, abandonat şi este foarte important ca autorităţile, atât cele centrale, cât şi cele locale, să acorde o atenţie mai sporită faţă de aceste cimitire delăsate. Dacă vom vorbi despre cele peste o mie de monumente de for public ale eroilor căzuţi în luptă, situaţia este diferită de la un raion la altul. Sunt situaţii unde monumentele sunt îngrijite cel puţin în ajunul zilei de 9 mai, în fiecare an, fie avem monumente abandonate. Exemplu ar fi monumentul de for public din satul Răspopeni, raionul Şoldăneşti, unde avem o situaţie tristă în felul cum arată acest monument de for public. Este foarte important ca atât monumentele din primul război mondial, cât şi cele din al doilea război mondial să fie puse în valoare dat fiind faptul că totuşi au căzut în luptă consăteni de ai noştri, deci băştinaşii noştri.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, cine poată responsabilitatea pentru menţinerea în ordine a cimitirelor?

Ion Ştefăniţa:
„Conform legii ocrotirii monumentelor este de competenţa autorităţilor publice centrale şi locale, în cazul nostru la nivel central este de competenţa atât a Parlamentului, cît şi a Guvernului. La nivel local, sigur că fiecare primărie este responsabilă pentru luarea la evidenţă şi alocarea de surse financiare pentru conservarea preventivă şi punerea în valoare a acestor monumente. În ultimii ani, conform Acordului de reabilitare a cimitirelor eroilor români, au fost reabilitate Cimitirul de la Ţiganca, din raionul Cantemir, cimitirul din Călăraşi şi, respectiv, urmează a fi reabilitate altele. Este problematică situaţia şi din jurul cimitirului internaţional din blvd Decebal, din capitală. Acolo au fost înmormântaţi nu doar ostaşii români, acolo au fost şi polonezi, slovaci, unguri, francezi şi este foarte important ca cu toţii împreună să luăm atitudine faţă de aceste probleme.”

Europa Liberă: Cimitirul despre care vorbiţi, cel din Bulevardul Decebal, era implicat într-o tranzacţie dubioasă de teren. Cum a evoluat situaţia?

Ion Ştefăniţa:
„Din start vreau să accentuez că administraţia publică locală a făcut acele tranzacţii ilegal, se ştia foarte bine că acolo a existat acel cimitir internaţional, deci chiar dacă a fost supus demolării fostul spital din zonă, terenul nu putea fi înstrăinat unei persoane fizice, dat fiind faptul că scopul era de a reabilita cimitirul şi nu de a înstrăina acel teren. La moment, unica soluţie este ca municipalitatea să identifice un alt teren şi să facă un schimb de teren sau să mergem pe varianta exproprierii terenului pe interes naţional şi, respectiv, finalitatea să fie reabilitarea acestui cimitir.”

Europa Liberă: Poate cunoaşteţi din experienţa altor state, cum îngrijisesc nu doar autorităţile, dar şi oamenii simpli, cimitirele eroilor căzuţi în războaie?

Ion Ştefăniţa:
„Din vizitele care le-am efectuat în alte state, avem exemple pozitive şi atât în Franţa, Belgia, Georgia, chiar în Ucraina. Acolo situaţia este diferită decât cea înregistrată la noi. Revin la ideea că este foarte important să luăm atitudine, de la nivel central, local şi până la cetăţeanul simplu şi să schimbăm lucrurile spre bine. Am spus-o de nenumărate ori: un stat care nu acordă atenţie istoriei, identităţii şi respectiv, monumentelor, nu are viitor. ”
XS
SM
MD
LG