Linkuri accesibilitate

Moldova este la ora unui test pentru democrație și maturitate


Comisarul european Štefan Füle răspunde întrebărilor Europei Libere la Praga.



La sfîrşitul săptaminii trecute, coordonatoarea politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton şi comisarul Uniunii pentru extindere şi vecinătate, Stefan Füle şi-au exprimat limpede şi tăios îngrijorările legate de ultimele evolutii politice din Moldova şi despre viteza cu care au fost trecute prin Parlament amendamente importante atit pentru procesul electoral din Moldova cit şi pentru componenţa Curtii Constitutionale şi prerogativele premierului interimar. Inaltii reprezentanţi ai Uniunii Europene cereau negru pe alb Chisinaului să nu piardă din vedere impactul pe termen lung al deciziilor lor. Ieri, guvernul premierului interimar Iurie Leancă a anunţat că va analiza cu atenţie îngrijorările europenilor şi va căuta să lămurească problemele, iar astazi preşedintele Nicolae Timofti a promulgat modificările aduse Codului electoral de parlamentarii comunişti si liberal democraţi, ca şi cele privind competenţele guvernului interimar şi ale premierului interimar şi trecerea Centrului National anticorupţie in subordinea guvernului.

In cursul dimineţii, comisarul Uniunii Europene, Stefan Füle a fost la sediul nostru central de la Praga şi a anunţat că se va afla la Chisinau weekendul urmator, cind vor fi serbate Zilele europene. In interviul pe care l-a acordat postului nostru de radio, comisarul european a vorbit din nou, limpede, despre îngrijorările europene faţă de acţiunile recente ale Parlamentului moldovean
.

Štefan Füle: „Eu cred că noi am spus liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană, în special, trei lucruri. Primul: vă rugăm, puneţi înapoi duhul în lampa fermecată şi evitaţi ostilităţile care au dimensiuni prea personale. Doi. Vă rugăm, evitaţi să adoptaţi orice legi care vin în contradicţie cu aspiraţiile şi agenda voastră europeană. De exemplu, promulgarea legii cu privire la Curtea Constituţională, care, de fapt, reprezintă un asemenea pas. Şi trei, noi vă spunem că suntem gata să vă acordăm asistenţă, oricând va fi nevoie. Asta include chiar şi venirea mea în Moldova să ajut partidele să facă acei paşi finali şi să construiască agenda europeană, şi să recapete încredere nu doar unii în alţii, ci şi încrederea oamenilor, pentru că aceasta a avut mult de suferit.”

Štefan Füle despre situația din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00

În ce priveşte speranţele că Moldova va semna la Vilnius Acordul pentru liber schimb şi cel pentru asociere, comisarul Füle a evitat să spună că ar fi irealiste şi a menţionat că totul depinde de ritmul cu care politicienii moldoveni vor depăşi impasul în care se află.

Štefan Füle: „Aceste speranţe au fost afectate de recentele tendinţe, iată de ce este atât de important să nu aşteptăm săptămâni, ci să avem aceste soluţii cât mai curând. Sperăm că preşedintele va cere liderilor de partide, primului-ministru interimar, să numească un nou guvern, care va avea suportul Parlamentului şi care va continua agenda europeană.

Dacă toate acestea vor avea loc într-o perioadă scurtă de timp, atunci mai există posibilitatea pentru Moldova să fie, din nou, una din acele ţări care va furniza succesul pentru summit-ul de la Vilnius, care presupune parafarea Acordului pentru asociere.”

Întrebat dacă Moldova mai este considerată încă eleva silitoare a Parteneriatului Estic şi rămâne o poveste de succes, comisarul a spus că nu se grăbeşte să tragă anumite concluzii.

Štefan Füle: „Această poveste se află în mâinile politicienilor moldoveni. Cred că este prea devreme să tragem acum concluziile. Acesta este un test. Este un test enorm. Este un test pentru democraţia din Moldova, este un test de maturitate pentru politicienii moldoveni. Ceea ce este important, ei au sprijinul nostru şi ei trebuie să facă faţă aşteptărilor oamenilor. Dacă vor face aceasta bazându-se pe principiile democratice, dacă vor acţiona în conformitate cu aspiraţiile lor europene, posibilităţi încă mai sunt.”

Štefan Füle a mai declarat că săptămâna viitoare va veni la Chişinău, într-o vizită privată. Comisarul va marca, aşa cum a mai făcut şi în alţi ani, Zilele Europei la Chişinău, care vor fi sărbătorite în zilele de 18 şi 19 mai.
XS
SM
MD
LG