Linkuri accesibilitate

Jerzy Buzek e îngrijorat de ultimele evoluţii din Moldova


Fostul preşedinte al Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, se declară îngrijorat de ultimele evoluţii din Moldova şi atrage atenţia că recentele decizii ale parlamentului de la Chișinău pun sub semnul întrebării şansele de succes ale Moldovei la summitul Parteneriarului Estic de la Vilnius:

„În perspectiva accederii Moldovei la UE, este de dorit ca in aceasta tara sa nu se schimbe regulile jocului democratic in timpul jocului. Cu cativa ani in urma eram optimist cu privire la sansele Moldovei de a deveni membru al UE. Insa aceste schimbari legislative creaza obstacole serioase in dezvoltarea democratica viitoare a tarii. In acesta lumina, perspectiva incheierii Acordului de liber schimb in noiembrie, la Vilnius, pare foarte nesigura.”

Ca şi alte oficialităţi europene, Buzek critică în primul rând amendamentul privind statutul judecătorilor Curţii Constituţionale dar şi maniera în care au fost adoptate amendamentele: „Nu e posibil ca prin faptul ca exista o coalitie sau o majoritate in parlament sa votezi orice…. Maniera rapida in care a fost adoptat totul si fara consultarea celorlalte partide, fara o consultare publica sau a Comisiei Venetia.”
XS
SM
MD
LG