Linkuri accesibilitate

9 Mai la Chișinău


Nicolae Timofti: „vă îndemn în această zi să comemorăm creştineşte toate victimele războiului.”



La ceremonia oficială care s-au desfăşurat pe teritoriul Complexului memorial „Eternitate” au venit câteva mii de oameni, majoritatea cu buchete de flori în mână şi purtând la piept aşa numita panglică a Sfântului Gheorghe – simbol rusesc al zilei de 9 mai.

De la tribună, preşedintele Nicolae Timofti a ţinut un discurs împăciuitor, chemând oamenii la unitate: „În această parte a lumii, războiul a făcut numeroase victime şi a produs mari distrugeri. Peste 300 mii de locuitori ai Moldovei şi-au pierdut viaţa în acea perioadă. Zeci de mii dintre ei au căzut pe câmpul de luptă, fiind înrolaţi în armata sovietică şi alte zeci de mii înrolaţi în armata română. Ziua de 9 mai nu trebuie să fie nicidecum un prilej pentru forţele politice de a agita slogane şi însemne cu un pronunţat caracter ideologic ale unei epoci apuse. Debarasându-ne de clişeele propagandistice, vă îndemn în această zi să comemorăm creştineşte toate victimele războiului.”


La eveniment a participat şi premierul interimar Iulie Leancă, care le-a spus oamenilor că este important ca generaţia tânără să fie educată în spiritul patriotismului, recunoştinţei şi respectului faţă de veterani. Iar vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a amintit în discursul său că astăzi este marcată şi Ziua Europei.

La Chişinău există deja o tradiţie ca demnitarii ţării să marcheze separat de opoziţie Ziua Victoriei asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial.

După ce conducerea statului a depus flori la „Focul Veşnic” de la Complexul Memorial „Eternitate”, au fost urmaţi de reprezentanţii Partidului Social Democrat, cei ai Socialiştilor şi ai Partidului Comuniştilor, ultimii organizând un marş al Victoriei.

Vorbind pentru presă, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a adus din nou critici Uniunii Europene: „Doar datorită Rusiei Mari noi am ieşit victorioşi din război. Evenimentele de atunci nu trebuie uitate, ci transmise din generaţie în generaţie, astfel încât partidele democratice să nu ne impună astăzi Uniunea Europeană şi alte puteri asociate care, de fapt, luptă împotriva democraţiei, popoarelor şi statelor independente”.

Mai mulţi oameni cu care am stat de vorbă în preajma Complexului Memorial „Eternitate”, între care şi Anisia Iurcu mi-au spus că rivalităţile între politicieni nu îşi au locul în această zi: „Din tot sufletul am venit aici, pentru că simt responsabilitatea să vin şi să-mi fac datoria faţă de veteranii care au luptat pentru ţară, pentru poporul nostru, ca să avem un cer aşa frumos, curat.”

Europa Liberă: Disputele în jurul acestei zile îşi au rostul?

Anisia Iurcu: „Nu. Indiferent de naţionalitatea toţi trebuie să ne stimăm şi să ne respectăm unul pe altul.”

Tot astăzi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a avut loc un concert organizat de Ambasada Federaţiei Ruse, cu participarea artiştilor ruşi Iosif Kobzon şi Lev Leşcenko. Platforma Civică „Acţiunea 2012”, care militează pentru unirea cu România, a protestat faţă de organizarea acestui concert.
Previous Next

XS
SM
MD
LG