Linkuri accesibilitate

Guvernul Ponta la un an de la instalare: nimic nu s-a schimbat (ziare.com)


Lucrurile stau pe loc în România (Hotnews.ro)


Presa face astazi bilantul la un an, al guvernarii Ponta. Tonul evaluarii il da articolul Ioanei Ene, publicat pe site-ul ziare.com: „Daca ma uit la motiunea de cenzura care a dus la caderea Guvernului MRU si la realitatea dupa un an de guvernare Ponta, nu prea inteleg demersul de atunci”. Comentatoarea trece in revista temele cu care Uniunea Social-Liberala a atacat constant guvernarea PDL. Nimic nu s-a schimbat, de fapt. Au fost date inapoi, e drept, procentele din salariile bugetarilor taiate de guvernul Boc, dar intre timp scaderea puterii de cumparare le-a luat inapoi, si poate multiplicate. Fiscalitatea nu a scazut, desi una dintre marile promisiuni ale lui Ponta a fost scaderea TVA-ului. Sistemul sanitar e tot in criza, taxa auto n-a fost eliminata, n-a scazut, ci a crescut. Investitiile s-au pra busit dramatic, ca si veniturile la buget s.a.m.d. ”Singurul eveniment notabil al guvernarii Ponta (suspendarea presedintelui Traian Basescu vara trecuta) a fost unul extrem de pagubos pentru tara”, spune Ioana Ene.

In revista 22, Andreea Pora pare dispusa sa vada si partea plina a paharului: USL-ul se poate lauda cu un guvern solid, cu sta­bilitate politică şi economică si cu legitimitate. Cum insa dedesubt tara sta in continuare rau, comentatoarea avertizeaza: fostul premier Emil Boc „i-ar putea de­monstra cu cifre şi statistica în mână (lui Ponta) că nu austeritatea i-a venit de hac, ci exact ceea ce face acum guvernul sau. Capra vecinului a murit de aceeaşi boală”.

Ca lucrurile stau pe loc in Romania, in punctele esentiale, e deja rau. Dar ca acest lucru nu pare sa ingrijoreze pe nimeni i se pare lui Dan Tapalaga, de la Hotnews, cu totul inexplicabil. „La un an de la instalare, premierul Victor Ponta si guvernul sau se mentin la cote de incredere foarte bune desi performantele sale economice sunt modeste, spune Tapalaga. Planul de guvernare lipseste, putinele masuri sunt adoptate haotic, liberalii afla deseori de la TV despre intentiile primului-ministru, nepotismul a devenit politica de stat, PSD si PNL sustin public politicieni acuzati de coruptie in loc sa se delimiteze de ei si cu toate acestea opinia publica le acorda credit masiv” (am incheiat citatul). Ce ar trebui sa le reproseze romanii uselistilor: in primul rand, crede Tapalaga, sustinerea coruptilor, in frunte cu Adrian Nastase, care nu a fost reales in vreo functie la social-democrat doar pentru ca are interdictie prin condamnarea pe care a ispasit-o. Jurnalistul trage concluzia, cu destul pesimism: „Oricum o intoarcem, premierul Victor Ponta a castigat politic pe toate planurile, in ciuda faptului ca, la o socoteala de bun simt, iese pe minus.”
XS
SM
MD
LG