Linkuri accesibilitate

Proteste și polemici în jurul istoriei


Interviul dimineții: Constantin Codreanu, reprezentant al Consiliului Unirii răspunde întrebărilor Europei Libere.


În general, organizarea sub auspiciile Ambasadei Federaţiei Ruse a unor festivităţi consacrate victoriei URSS în cel de-al Doilea Război Mondial în piaţa centrală a capitalei moldoveneşti – Piaţa Marii Adunări Naţionale – este percepută destul de sensibil la Chişinău. Astfel încât, au fost anunţate deja acţiuni de protest faţă de aceste festivităţi şi, în special, faţă de rezervarea locului pentru desfăşurarea lor. O discuție despre motivele pentru care se vor face manifestaţii cu reprezentantul uneia dintre organizaţiile participante la proteste, Consiliul Unirii, Constantin Codreanu.

Europa Liberă: În discuţiile pe care le-am avut înainte de acest interviu, dvs. aţi sugerat că sunteţi unul dintre autorii sau din cei care au inspirat aceste proteste în legătură cu ceea ce urmează să fie la 9 mai în Piaţa marii Adunări Naţionale. De ce s-au considerat necesare respectivele proteste? Aveţi o altă optică asupra a ceea ce este sărbătorit până acum la 9 mai, cel puţin în arealul fostelor republici sovietice?

Constantin Codreanu:
„Aşa e. Totul a pornit de la un articol publicat pe blogul meu, un articol care se cheamă „Cireaşa de pe coliva demnităţii – Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău
Constantin Codreanu la una din demonstrațiile „Acțiunii 2012”
Constantin Codreanu la una din demonstrațiile „Acțiunii 2012”
va fi batjocorită pe 9 mai”. În ceea ce priveşte optica sau argumentele pentru o poziţie anti-celebrarea acestei sărbători în Republica Moldova, mi-am amintit de un caz, cu cineva care împărţea nişte pliante prin centrul oraşului, pliante care erau goale şi toţi întrebau: de ce? Şi el se uita mirat şi spunea: păi, nu e totul clar? Cam aşa e şi aici.

Nu are cum Republica Moldova sărbători, celebra ceva pe 9 mai, cum nu ar trebui de fapt să se întâmple nicăieri în lumea asta atunci când vine vorba despre terminarea unui război. Să fim serioşi. Războiul este o mare tragedie care lasă în urmă victime de ambele părţi ale baricadei. În Republica Moldova e cu atât mai tragică situaţia pentru cu fost, aşa cum spuneam şi în articol, cazuri cum e cel al bunelului meu, care a luptat mai întâi de o parte a baricadei, iar apoi de cealaltă parte a baricadei.

Respectiv, poziţia cea mai recomandată cred eu, aşa cum e de exemplu adoptată în Ţările Baltice, aşa cum a început să fie adoptată şi în unele oraşe ale Ucrainei, este cea de declarare în această zi a unui zile de doliu, a unei zile de reconciliere naţională. Nicidecum o zi a celebrării, o zi a sărbătorii.”

Europa Liberă: De fapt, dle Codreanu, protestele, oricine şi-a exprimat intenţia să le exprime, sunt îndreptate împotriva cui şi a ce?

Constantin Codreanu:
„Cea mai mare, cum spuneam, bătaie de joc este tocmai pentru că acest lucru, sărbătorirea în zilele respective, se întâmplă în centrul capitalei statului nostru, în centrul Chişinăului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde, ştim cu toţii, este o piatră comemorativă în memoria victimelor regimului sovietic. Un regim care va fi mâine sărbătorit cu cântece patriotice, cu propagandă pro-sovietică, cu simboluri pro-sovietică, lucru care s-a întâmplat deja prin afişarea de către organizaţii pro-Kremlin a unor panouri, chiar texte în faţa guvernului Republicii Moldova. Şi e absolut normal să existe semne de protest, de nemulţumire faţă de acest lucru. Apropo, nu va fi doar un protest, ci va fi o serie de proteste, din câte cunosc eu vor fi cel puţin patru proteste…”

Europa Liberă: A propos, de ce patru proteste? Protestele sunt organizate de un grup de ong-uri care se revendică făcând parte din Platforma Civică Acţiunea 2012 etc., şi alte organizaţii şi grupuri de cetăţeni. De ce sunt diferite? Sunt abordări diferite ale acestor protestatari, organizaţii care întrunesc protestatari, divergenţe în modul de apreciere a lucrurilor?

Constantin Codreanu:
„Explicaţia e una simplă: nu a fost ceva organizat, nu a fost ceva direcţionat de un singur grup, de o singură persoană. Oamenii şi-au luat iniţiativa, ceea ce e foarte bine pentru o ţară democratică. Grupurile de iniţiativă sau organizaţiile, fie că e vorba de Acţiunea 2012, fie de Consiliul Unirii sau de simpli persoane, grupuri de iniţiativă, care au zis să organizeze câte un protest.

Scopul este unul şi acelaşi: de a ne manifesta nemulţumirea. Unii vor să iasă cu tricoloruri, unii cu panglici ale Sf. Gheorghe pe care să le rupă în mod demonstrativ. Noi ne-am gândit să fim ceva mai gălăgioşi şi să ieşim cu nişte vuvuzele pentru a bruia cât de cât concertul de acolo. Scopul însă este unul şi acelaşi şi partea şi mai bună este că mulţi dintre organizatori şi participanţi au de gând să participe practic la toate evenimentele. Dar să vedem cum o să fie, pentru că una e pe Facebook şi alta e în realitate. Eu sper totuşi că lucrurile vor ieşi aşa cum ne dorim noi şi vom da cel puţin un semnal celor care vor să sărbătorească în Piaţa Marii Adunări Naţionale – un loc de altfel sfânt pentru noi, moldovenii.”

Europa Liberă: Dacă locul prezentării respectivului concert nu era Piaţa Marii Adunări Naţionale, în percepţia publică moldovenească un loc, cum s-a spus, inclusiv „liber de propaganda de sorginte rusească”, protestele mai aveau loc?

Constantin Codreanu:
„Cred că nu, pentru că noi respectăm dreptul acelor veterani, acelor minorităţi etnice care se consideră ca fiind reprezentanţi ai statului victorios, ai URSS, respectiv, în prezent Federaţia Rusă. Nici o problemă, atât timp cât li se acordă un alt spaţiu şi nu un spaţiu pe care noi îl considerăm absolut sacru – centrul Chişinăului, centrul capitalei şi centrul statului practic. Cred că tocmai de aceia s-a ajuns aici. Noi o vedem ca provocare practic din partea Federaţiei Ruse şi nu înţeleg de ce primăria Chişinău nu a reacţionat cum a reacţionat în alte cazuri şi a interzis asemenea manifestaţii.”

Europa Liberă: De fapt, iese un fel de schimb de acuzaţii de batjocură. Ambasada Federației Ruse a avut o interpretare oarecum generală a oricărui protest împotriva festivităţilor de 9 mai: acestea, dincolo de orice polemici privind istoria, aceste proteste ar pune o umbră de impietate asupra unor sacrificii uriaşe şi ar jigni veteranii din acel război. Dvs., ca protestatari, v-aţi pus problema că numeroase persoane, poate în primul rând veteranii supravieţuitori ai celui de-al doilea Război mondial s-ar putea simţi profanaţi prin atitudine?

Constantin Codreanu:
„Nu. Cu siguranţă nu. Nu avem ce sărbători atât timp cât aşa zisa victorie a URSS în cel de-al Doilea Război Mondial a adus după ea ce? Deznaţionalizare, deportări în masă, bunicii meu au fost deportaţi şi nu numai ai mei, sute de mii de persoane au fost deportate, în Ucraina holodomorul, a adus multe alte tragedii - Fântâna Albă dacă e să vorbim de noi, românii, Katyń la polonezi, gulagurile în regimul sovietic, victoria care a fost adusă de regimul sovietic în tot spaţiul socialist controlat de Moscova a dus clar doar victime şi nenorocire.”

Europa Liberă: Dvs. vorbiţi acum mai degrabă de consecinţe, nu de victoria în sine. De ce spuneţi aşa numita victorie? A fost totuşi o victorie a coaliţiei asupra Germaniei naziste până la urmă, nu?

Constantin Codreanu:
„Da, victorie asupra fascismului. De acord. Dar să nu uităm că victoria asupra fascismului s-a plătit cu preţul înfloririi comunismului şi a adus la un flagel soldat cu mai multe victime decât fascismul.”

Europa Liberă: Dar când blamaţi autorităţile locale, de exemplu, şi poate în primul rând pe unionistul Primar general al municipiului, că nu i-a interzis, de pildă, pe dl Kobzon şi alţii pentru Piaţa Marii Adunări Naţionale, de fapt îl blamaţi că nu a încălcat legislaţia şi că a avut exces, ca să spunem aşa, de îngăduinţă pentru libertatea de exprimare sau de ce?

Constantin Codreanu:
„Mi se pare amuzantă utilizarea epitetului „unionist” pentru Dorin Chirtoacă. Dorin Chirtoacă a fost cel care de exemplu şi-a exprimat clar poziţia anti-marşului unionist din 16 septembrie, a făcut tot ca să ne împiedice şi ne-a dus în instanţă. Ar fi putut utiliza aceleaşi argumente pe care le-a făcut cu unioniştii şi acum.

Mai mult decât atât, Dorin Chirtoacă, primăria municipiului Chişinău, are un precedent când a fost un eveniment organizat de nişte organizaţii adventiste, era vorba de august 2009. Atunci Dorin Chirtoacă a declarat că a decis să interzică acţiunea adventiştilor din PMAN, din simplu motiv că el, personal, deci atenţie - el personal !- a crezut că vor avea loc confruntări între ortodocşi şi adventişti. Din câte ştiu cazul este pe rol la CEDO.

Deci, în anumite cazuri, domnul primar îşi permite să interzică. Mai mult, ieri a ieşit cu o declaraţie la unul din posturile de televiziune spunând că a realizat că a fost vorba despre un abuz, pentru că declaraţia pentru organizarea evenimentului a fost depusă de Unibank, iar ca organizator al evenimentului apare de fapt altcineva – Ambasada Federaţiei Ruse. Şi nu în ultimul rând poate fi invocată legea nr. 26 privind întrunirile din 22 februarie 2008. Şi anume posibilitatea confruntărilor, instigarea la discriminare sau violenţă publică. Pentru că mulţi dintre participanţi vor veni cu slogane românofobe.”

Europa Liberă: Vor fi probabil slogane şi din partea ailaltă. Dvs., cum să spun, credeţi că lucrurile pot degenera în confruntări între protestatari şi participanţii la aceste festivităţi. Nu prea îl văd pe domnul Kobzon intrând într-un ring de confruntare cu tinerii moldoveni...

Constantin Codreanu:
„Domnul Kobzon sau Leşcenco cu siguranţă nu, nu le va permite vârsta. Însă, din păcate, am auzit foarte multe zvonuri. Ba mai mult, în sâmbăta dinaintea Paştelui am fost telefonat de pe un număr ascuns şi ameninţat pe un ton de acesta mai ilar, mai glumeţ, că ar fi mai bine să stăm acasă, pentru că o să vină transnistrenii (aşa s-a exprimat domnul – transnistrenii!) şi vor cauza incidente în rândul nu al nostru, ci în rândul participanţilor la concert, iar ca urmare vom fi arestaţi noi şi acuzaţi de provocări.

Şi presa rusă trâmbiţează la unison că unioniştii intenţionează provocări. Or, noi dintotdeauna am încercat să prevenim şi totdeauna am fost paşnici, niciodată nu au fost confruntări între noi şi alte grupuri. Au fost doar confruntări între forţele de ordine şi contramanifestanţi, cei care protestau împotriva noastră.”
XS
SM
MD
LG