Linkuri accesibilitate

Guvernul şi PL democrat ar urma să ia astăzi poziţie faţă de criticile europene


Guvernul şi Partidul liberal democrat ar urma să ia astăzi poziţie faţă de criticile aduse de structurile europene la adresa pachetului de amendamente adoptat vineri de Parlament.
Majoritatea formată din liberal-democraţi şi comunişti a decis că judecatorii Curtii Constituţionale pot fi demisi de Parlament. De asemenea, Centrul Anticoruptie a fost din nou trecut în subordinea guvernului, iar premierul interimar a primit dreptul de a numi si demite ministri si sefi de institutii.

Tot vineri, PLDM si PCRM au demis procurorul general, au ridicat pragul electoral de la 4 la 6 procente, au anulat sistemul electoral mixt si au permis din nou detinatorilor de pasapoarte sovietice sa voteze. Pachetul de amendamente a fost promt criticat de Comisia Europeană, Consiliul Europei şi experţii Comisiei de la Veneţia .

Marţi, Peter Staro, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru extindere, declara Europei Libere că „Instituțiile statului au fost folosite în interesul unui grup restrâns. Este o amenințare pentru evoluția democratică a Moldovei.”
XS
SM
MD
LG