Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


O organizație unionistă numită Acțiunea 2012 avea anunțată pentru astăzi o nouă demonstrație de protest împotriva organizării unui concert mâine, 9 mai, în centrul capitalei, sub patronajul ambasadei Federației Ruse. Unioniștii sunt nemulțumiți nu doar de prezența artiștilor ruși în Piața Marii Adunări Naționale, ci și de faptul că primăria condusă de liberalul Dorin Chirtoacă nu i-a ascultat pe ei, pe unioniști, când au cerut anularea autorizației pentru concert.

Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, urmează să-și încheie astăzi vizita de două zile la Moscova, prima pe care o face în Rusia de când a preluat șefia diplomației americane în luna februarie. Dacă ieri Kerry a avut pe agendă mai ales întrevederi cu oficialii ruși, de la președintele Vladimir Putin la omologul său, ministrul de externe Serghei Lavrov, astăzi urmează să se întâlnească și cu reprezentanții societății civile. În ultima vreme, Washingontul ca și alte capitale occidentale și-a exprimat îngrijorarea față de ceea ce consideră a fi ofensiva Kremlinului împotriva organizațiilor neguvernamentale, inclusiv a celor care primesc asistență străină.

Astăzi expiră termenul asumat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, pe scurt PKK, pentru a-și retrage luptătorii din Turcia în cadrul unui acord de pace cu guvernul de la Ankara. Data de 8 mai a fost anunțată de liderii PKK la sfârșitul lunii trecute. Tot atunci ei au avertizat armata turcă să nu atace grupurile de rebeli în timp ce acestea se retrag în nordul Irakului.

Președintele Coreei de Sud, Park Geun-Hye, își continuă vizita în Statele Unite, urmând să se adreseze astăzi unei ședințe comune a celor două camere ale legislativului american, la Washington.

Astăzi 8 mai este ziua Crucii Roșii și a Semilunii Roșii. Se marchează începând din 1948 și a fost aleasă din calendar pentru că este ziua de naștere a întemeietorului Crucii Roșii, Herny Dunant, primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG