Linkuri accesibilitate

„Cea mai mare criză politică din istoria statului” (Ziarul Național)


Vlad Filat îi va cere preşedintelui Timofti să nu promulge decizia privind ridicarea inamovibilităţii judecătorilor CC (Timpul).


La îngrijorările comunităţii internaţionale faţă de situaţia politică din Republica Moldova, citate în toată presa de pe Internet (ultimele, de luni, aparţinând Secretarului General al CoE, Thorbjørn Jagland, şi președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon), unele medii mai adăogă o informaţie din care ar rezulta că premierul interimar, Iurie Leancă ar fi declarat că a citit declaraţiile oficialilor europeni dar că le va comenta „după după sărbători”.

„Timpul” speculează la aceiaşi temă că avertismentele extrem de dure din partea oficialilor europeni ar fi provocat şi primele „contre” serioase între premierul interimar Iurie Leancă şi fostul prim ministru, Vlad Filat”. „Timpul”, citează „surse din PLDM”, potrivit cărora în cele din urmă, la insistenţele premierului interimar, Iurie Leancă, liderul PLDM, Vlad Filat, le-a comunicat liderilor europeni că îi va cere preşedintelui Timofti să nu promulge decizia privind ridicarea inamovibilităţii judecătorilor Curţii Constituţionale, decizie care a stârnit reacţiile cele mai dure din partea mai multor oficiali străini. El, însă, nu a acceptat deocamdată ca aceasta decizie să fie anulată, ci doar să fie transmisa de Preşedinte către Guvern, pentru analiză”.

O retrospectivă a evenimentelor care au declanşat, potrivit site-ului ziarulnaţional.md,cea mai mare criză politică din istoria statului”, este alcătuită de Stela Mihailovici şi se întitulează „Vânătoarea, ricoșeu în Alianță”. Potrivit autoarei, tăvălugul a pornit de la o partidă de vânătoare cu participarea procurorului general, a unor judecători și a unor oameni de afaceri. După ce acest caz tăinuit a ieșit la suprafață, evenimentele politice s-au precipitat și continuăm să asistăm la lupte politice care afectează țara. Totul are loc chiar în ajunul semnării unor acorduri importante cu Uniunea Europeană. Două dintre funcțiile principale în stat – cea de spicher și cea de premier, sunt ocupate acum de persoane interimare, ceea ce a afectat credibilitatea Republicii Moldova în ochii partenerilor occidental.

„Adevărul” găseşte relevant să-şi informeze cititorii despre ce onorarii percep pentru concertele lor Iosif Kobzon şi Lev Leşcenko, artiştii ruşi invitaţi de Ambasada Federaţiei Ruse să cânte de 9 mai În Piaţa Marii Adunări Naţionale, spre supărarea unora care cred nepotrivit atât locul, cât şi timpul acestui concert. Autoarea articolului, Eugenia Pogor, scrie că „potrivit unui top realizat în 2010, Kobzon se situează pe locul 6 printre vedetele ruseşti, cu un onorariu de 32.000 de euro pentru un concert”. „Vara trecută, presa anunţa că interpretul a primit 55.000 de dolari pentru că a cântat la un concert dedicat aniversării a 80-a a regiunii Doneţk, organizat de Partidul Regiunilor”, se menţionează în articol. Autoarea de la „Adevărul” mai precizează că „Lev Leşcenko, de asemenea cunoscut pentru repertoriul de altădată, are onorarii mai modeste – între 7.000 şi 10.000 de dolari pentru un concert”.
XS
SM
MD
LG