Linkuri accesibilitate

„Sper să avem un Paste liniştit care să aducă şi nişte linişte în ţară”


Valeriu Paşa
Valeriu Paşa

Jurnalul săptămânii la Europa Liberă cu Valeriu Paşa.


Luni

M-am sculat cu dispozitia pe acolo unde se zice in popor ca a ajuns fosta coalitie de guvernare, numita in popor si „Alians”, adica jos. Nu am mare chef sa fac ceva, totul pentru ca ea este foarte suparata, totul pentru ca eu nu am stiut sa-mi indeplinesc promisiunea. Daca ea e suparata, eu nu pot sa-mi gasesc loc. Pentru ea are rost sa traiesc. Si pentru el, el se va naste peste 4 luni. De dragul lor mai lupt. Altfel cred ca renuntam demult. Tot de dragul lor am inceput sa ma gandesc daca are rost, poate merita ca feciorul meu sa creasca intr-o tara care sa il iubeasca reciproc, nu doar el pe ea, asa cum se intampla cu tatal lui. Tot azi am aflat ca deputatii nostri au luat moda sa tot sesizeze Curtea Constitutionala, o tot sesizeaza in difertie pozitii, una mai perversa ca alta. Seara ne-am impacat. Sunt fericit!

Marti

Ieri am mai scris o serie de propuneri catre Guvern despre ce sa facem cu „Orheiul Vechi”. „Orheiul Vechi” trebuie sa devina sit UNESCO, Moldova merita. A inceput din nou razboiul panglicilor si a cine ce sarbatoreste. Tare mai sunt nocive aceste discutii dintre doua tabere de nostalgici, pacat de cei care in lipsa calitatii alearga dupa voturi ieftine de pe un flanc si altul. Gresesc cei care ne cheama sa serbam eliberarea pe cand am fost in fapt ocupati, dar si cei care declara zi de doliu atunci cand toata Europa serbeaza victoria asupra fascismului si incheierea celui mai strasnic razboi. Nu poate sa fie zi de doliu data cand a demarat constructia Europei moderne bazate pe solidaritate si cooperare.

Miercuri

E unu mai. Solidaritatea trebuie cinstita prin achitarea impozitelor nu prin marsuri. Azi am remarcat ca orasul e verde, inainte credeam ca primavara Chisinaul devine mai frumos, astazi am constientizat ca in spatele frunzelor nu se mai vede atat de mult uraciunea lui. Ieri si azi a fost fotbal - fotbal adevarat. Pacat de echipa mea de suflet - Realul, pacat ca nu au mai fost 10 minute. Pacat si de Barcelona - povestea lor de glorie a luat o pauza pana la urmatoarea componenta de vis.

Joi

De dimineata am reusit dupa multe incercari sa aduc la Orheiul Vechi echipa de la Inspectoratul Ecologic, unica zona turistica a tarii nu merita sa fie impanzita de gunoisti clandestine. Tot o fuga la Chisinau, o ultima consultare cu Agentia Achizitii Publice - in Moldova este foarte greu sa cheltuiesti banul public. Am gasit o formula prin care vom economisi circa 130 mii lei - salariul meu pe vri-o 3 ani. Nu cred ca cineva va spune multumesc pentru aceasta. Anul acesta vom fi pregatiti pe 90% sa redepunem dosarul de nominalizare a rezervatiei „Orheiul Vechi” pentru lista siturilor UNESCO. Mai trebuie inca putini bani si ajungem si la 100%, daca ne ajuta Domnul sa avem un Guvern stabil, prin 2015 Moldova va avea primul monument de importanta mondiala propriu.

Vineri

Este chip sa avem azi presedinte de Parlament, nu stiu daca sa ma bucur. Avem prag electoral ridicat, nu avem procuror. Intre timp ne gandim la viitor - am convenit asupra unui proiect prin care putem impulsiona dezvoltarea economica a regiunii noastre. Eu vreau la iarna sa primim turistii din tara la schi. A fost o saptamana buna. Sper sa avem si un Paste linistit, poate va aduce si niste liniste in tara.

***

Valeriu Paşa: Nascut la 4 martie 1986, in Chisinau. A locuit la Bender, Salcuta (Causeni), Odesa, iar Salcuta. Apoi - sudii la Chisinau si munca la Orhei. Absolvent al USM la specialitatea arheologie. Din anul doi de licenta este angajat in cadrul Academiei de Stiinte. Actualmente - director general al Rezervatiei „Orheiul Vechi”.
XS
SM
MD
LG