Linkuri accesibilitate

Criza in UE: Moody's degradează datoria Sloveniei la nivel de „gunoi”


30% din împrumuturile acoperite de băncile slovene sînt „toxice”, restanțe probabil imposibil de recuperat.


Slovenia ar putea deveni următoarea țară din zona euro nevoită să apeleze la un credit de urgență pentru a se salva de la falimente. Așa a apreciat o agenție de credit americană. Despre importanța avertisementului, relatează de la Bruxelles, Dan Alexe.

Pe 1 mai, de Ziua Muncii, agentia de notare Moody's a tăiat nota de cotare a obligațiunilor Sloveniei, ratingul așa-numitei
Angela Merkel, cancelarul german și Borut Pahor, președintele Sloveniei, la întîlnirea lor de la Berlin, la 25 aprilie
Angela Merkel, cancelarul german și Borut Pahor, președintele Sloveniei, la întîlnirea lor de la Berlin, la 25 aprilie
sovereign debt” la nivelul de „junk” (gunoi), obligând noul guvern de la Ljubljana - aflat la putere de numai două luni - sa facă declarații precipitate si să dea asigurări că sistemul bancar al țării este solid si ca Slovenia nu va avea nevoie de o operațiune de salvare de tip bail-out.

Slovenia a fost multa vreme elevul model al UE in chestiuni economice, in egală măsură cu țările baltice si cu Slovacia. Trecută timpuriu la euro, precum Estonia si Slovacia, fosta republică iugoslavă Slovenia ascundea de fapt, in sistemul sau bancar, o serie de probleme structurale, unele moștenite din perioada iugoslavă, altele ivite in timpul tranzitiei. Agenția Moody's notează astfel că 30% din împrumuturile acoperite de bancile slovene sînt „toxice”, restanțe probabil imposibil de recuperat.

Reducerea obligatiunilor garantate de stat in Slovenia la nivelul de „junk” (gunoi) readuce in atenție predictiile celor care au avertizat ca după Cipru, Spania, Grecia, Irlanda si Portugalia - Slovenia este următoarea pe listă in această prăbușire a sistemului bancar european după modelul „principiului dominoului”.

Reducerea ratingului Sloveniei de către una din marile agenții internationale vine imediat dupa ce UE a renunțat la planurile de a crea o agenție de cotare proprie, din pricina dezinteresului piețelor.

Uniunea Europeană caută de mai mulți ani sa creeze propria sa agenție de rating, pentru a pune capăt dependenței de cele trei mari agenții americane: Standard & Poor's, Moody's si Fitch care controlează, doar ele trei, peste 90% din piața mondială. Parlamentul European a votat de trei ori in ultimii trei ani -ultima oară in ianuarie anul acesta- in favoarea creării unei asemenea agenții.

Atotputernice, controlând piața, cele trei agenții americane de rating sînt acuzate că si-ar manipula cifrele si notele pentru a influența luarile de decizii ale guvernelor. Li se reproseaza conflicte de interes si ratinguri manipulatoare.

Recent, un tribunal in Italia a inculpat agențiile Fitch si Standard & Poor's pentru manipularea piețelor, dupa ce cele două au scăzut nota Italiei. In toamna trecută, Standard & Poor's a mai inculpată si in Australia in urma unor acuzații similare, iar mai recent S&P a fost chemată in instanță și de către departamentul american al justiției.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG