Linkuri accesibilitate

Blocuri cu anexe slute


În oraşul acesta multe lucruri ciudate se fac cu autorizaţie.


Primarul capitalei Dorin Chirtoacă a declarat că primăria nu va mai elibera autorizaţii pentru construcţia anexelor la blocurile de locuinţe. De ce? Pentru că municipalitatea nu are alte soluţii pentru a opri extinderea construcţiilor neautorizate. Edilul a precizat că numai interzicerea tuturor anexelor poate împiedica apariţa anexelor neautorizate. „Dacă nu vom face asta, lucrurile vor continua într-o veselie” a conchis primarul.

Dacă stai să te gîndeşti mai bine, situaţia asta cu anexele blocurilor de locuinţe e foarte încurcată. Ba chiar tristă de-a binelea. Păi, nu e ciudată chestia? Să renunţi la toate anexele pentru a aboli anexele neautorizate! De ce nu se poate scăpa de anexele neautorizate fără sacrificarea celor cu actele în regulă? Nu are primăria pîrghii?

Pe de altă parte, deşi situaţia e ciudată, înclin să-i dau dreptate primarului. Alte soluţii aici, în epoca tranziţiei interminabile, nu există, după toate probabilităţile. Pe deasupra, am impresia că nici anexele cu autorizaţie nu sînt toate perfecte, cel puţin din punct de vedere estetic. La Botanica, am văzut nişte anexe imense-slute care transformau blocul într-un fel de sperietoare multicoloră. Şi nu m-aş mira deloc să aflu că anexele acelea au apărut cu autorizaţie.

În oraşul acesta multe lucruri ciudate se fac cu autorizaţie. Bunăoară, poşta veche din centrul urbei a fost demolată cu autorizaţie. Şi flăcăii care şi-au făcut vulcanizare în părculeţul muribund de pe strada Sarmizegetusa mi-au declarat ritos că au autorizaţie. Dar oamenii care plănuiau o construcţie impozantă în părculeţul de lîngă Kentford aveau sau nu aveau autorizaţie? Dar cetăţenii care făureau o cafenea în parcul ultracentral o aveau sau nu?

Regretabil e că autorizaţiile astea dubioase sînt eliberate chiar de colegii primarului care vrea, iată, interzicerea facerii anexelor la blocuri. Cum însuşi primarul a spus că unii angajaţi ai primării sînt reticenţi în această privinţă, senzaţia că primăria e o structură neomogenă şi dezarticulată nu ne părăseşte.

Repet, decizia lui Dorin Chirtoacă, în atare condiţii, mi se pare bună, oportună. E demult timpul să renunţăm la aceste anexe care urîţesc casele şi oraşul şi care denotă o lipsă de gust şi uneori de bun-simţ. Să vedem însă cum va fi pusă în practică dorinţa primarului...
XS
SM
MD
LG