Linkuri accesibilitate

Despre direcţia de dezvoltare a economiei moldoveneşti (Economist)


Castelele judecătorilor (Ziarul de Gardă)


O analiză a opt principali indicatori economici din ultimii ani publicată de „Economist” îi permite autoarei, Natalia Ciuvaga, să tragă câteva concluzii extrem de importante despre direcţia de dezvoltare a economiei moldoveneşti. Vom reţine doar câteva: dacă migranţii moldoveni nu ar fi atât de numeroşi, rata şomajului, acum sub media din regiune, ar exploda; salariile moldovenilor au crescut în şapte ani cu peste 50 la sută, însă, în termeni reali, creşterea nu a reuşit să acopere inflaţia din aceiaşi perioadă, ceea ce înseamnă că salariile sunt în realitate mai mici raportate de preţuri.

Profitul băncilor moldoveneşti a scăzut cu 25% de la începutul anului ca urmare a majorării cheltuielilor legate de dobânzi şi a veniturilor neaferente dobânzilor, arată un alt articol din „Economist”. Totodată, a scăzut interesul populaţiei pentru împrumuturi, mai notează publicaţia economică precizând că în această perioadă băncile au oferit cu aproape 19 la sută mai puţine credite noi.

„Adevărul” publică un interviu cu academicianul Vasile Anestiade care împlineşte 85 de ani. O lecţie de viaţă şi demnitate este acest interviu în percepţia autorilor. Academia de Ştiinţe a Moldovei trebuie reformată din temelii; integrarea europeană nu se poate face prin promovarea unui idiom fictiv, stalinist (avându-se în vedere idiomul „limba moldovenească”) – sunt doar câteva dintre ideile fundamentale ale savantului împărtăşite ziarului.

„Limba română este una dintre cele 27 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Ce îi împiedică pe guvernanţii de azi să recunoască acest adevăr? Desigur, nişte meschine calcule electorale, care mizează pe ignoranţa unei părţi a populaţiei, pe ura de sine cultivată de propaganda şi educaţia de tip sovietic”, opinează savantul.

Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” scrie astăzi că preşedintele judecătoriei Botanica, Ion Druţă, ar locui într-un „palat” pe care susţine că l-a construit din banii din afacerea soţiei sale. „ZdG” mai notează în articolul „Statul – păcălit cu 10 mln de euro” că conducerea ÎS „Moldelectrica” a cheltuit „ineficient şi nejustificat” aproximativ 196,2 mln de lei în procesul achiziţiei unor bunuri şi servicii. Întreprinderea, fondată de Ministrul Economiei, nu cumpăra marfa direct de la producători, ci prin intermediari, mai notează reporterii săptămânalului.

„ZiarulNaţional.md” scrie că majoritatea pensionarilor din republică pot ridica, începând cu 1 mai, suplimente la pensie. De majorare beneficiază persoanele cu pensii mai mici de 1300 de lei. Oamenii vor putea să-și ia banii pentru lunile aprilie și mai începând cu săptămâna viitoare. Beneficiarii de pensii de invaliditate vor primi lunar un adaos financiar cuprins între 50 și 90 de lei. Pensionarii din rândul militarilor, polițiștilor și corpului de comandă vor primi pensii mai mari cu 17,1%, iar persoanele care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl vor beneficia de o majorare de 15 la sută.
XS
SM
MD
LG