Linkuri accesibilitate

Putin reînvie Medalia „Erou al Muncii”


O medalie menită să „ridice în ochii publicului valoarea și prestigiul muncii dedicate și oneste”.



Președintele Rusiei, Vladimir Putin va înmâna de 1 mai două medalii de „Erou al Muncii” pentru „muncă dedicată și onestă”. Putin va reanima o tradiție sovietică dată uitării în 1991. Relatarea corespondentului Europei Libere la Moscova, Tom Balmforth este prezentată în rezumat de Alexandru Eftode:

Medalia de „Erou al Muncii” va reveni în viața Rusiei tot așa cum au revenit alte simboluri sovietice: imnul și paradele militare. Mâine, medalia va fi înmânată pentru prima dată după 1991.

Kremlinul nu a spus public cine vor fi beneficiarii, dar presa rusă relatează că favoriți ar fi o medică pediatră de 80 de ani și directoarea unui orfelinat din Tula, mamă a 37 de copii, majoritatea adoptivi.

Ceremonia ar urma să aibă loc în orașul natal al lui Putin, Sankt Petersburg de „Ziua Primăverii și Muncii” cum se numește astăzi în Rusia fosta „Zi Internațională a Oamenilor Muncii”, 1 mai.

Medalia introdusă inițial de Stalin a fost restabilită de Putin printr-un decret prezidențial în luna martie. În decret se spune că scopul urmărit este să „ridice în ochii publicului valoarea și prestigiul muncii dedicate și oneste”.

Cotidianul „Izvestia a obținut designul medaliei. În formă de stea cu cinci colțuri, ea are un vultur bicefal în centru, acolo unde se aflau în trecut secera și ciocanul, iar pe revers - inscripția „Erou al Muncii al Federației Ruse”.

Site-ul Kremlinului precizează că medalia va fi purtată la reverul stâng, deasupra altor distincții de stat.

Vladimir Putin a luat decizia de a restabili distincția la porunca cetățeanului Igor Holmanskih, maistru la o uzină de tancuri, care a devenit celebru când i-a propus lui Putin ajutor pentru a înăbuși protestele opoziției la sfârșitul lui 2011. După ce a revenit la Kremlin primăvara trecută, Putin l-a numit drept răsplată pe Holmanskih emisar prezidențial pentru Urali.

Criticii lui Putin spun că restabilirea medaliei de „Erou al Muncii” ar fi un gest de reabilitare a lui Stalin care a inventat-o în 1927. În ultimele luni, a apărut chiar și o mișcare pentru revenirea permanentă la denumirea Stalingrad pentru orașul Volgograd.

În 1938, Stalin redenumise distincția în „Erou al Muncii Socialiste”. În această versiune, pentru a încuraja munca asiduă, ar fi fost conferită unui număr de 20 de mii de oameni.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG