Linkuri accesibilitate

„Aşa e viaţa mea de cîţiva ani. Mă trezesc şi adorm cu evenimentele politice”


Jurnal săptămânal cu Vera Nastasiu.



Născută la 26 septembrie 1986 în raionul Nisporeni, satul Sendreni. Și-a facut studiile la Universitatea Pedagogica Ion Creanga, facultatea de filologie, specializarea limba si literatura română. Din 2005 pînă în 2007 a facut parte din echipa postului de radio Vocea Basarabiei, în calitate de redactor-prezentator. Din 2007 pînă în prezent este prezentatoare de știri la radio Noroc, dar și prezentatoarea emisiunii politice „Ochiul Public” la Noroc TV. Din 2008 activează în calitate de expert în comunicare în cadrul Organizatiei de Training și Consultanță a lui Gheorghe Caraseni.


Luni

Arunc in ochi agenda şi imi dau seama că întîlnirile pe care le am programate, le ţin pe tocuri. Adică, la înalţime. Ies grăbită. Ajung in redacţie. Răfoiesc ziarele. Presa abundă în articole despre „operativitatea” Parlamentului în legatură cu introducerea votului mixt. Sau despre faptul că „Plahotniuc nu s-a certat niciodată cu Filat” şi că „Vlad Filat recunoaşte că l-a acuzat pe Plahotniuc fără probe”. Este asteptată decizia Curţii Constituţionale care va spune dacă seful statului trebuia să numeasca un premier interimar. Am avut o discuţie cu seful meu despre cîtă grijă a avut stilistul nostru de mine la emisiunea anterioară, dar şi despre situaţia politică din ţară. La amiază ofer un interviu dl. Nicolae Stefanov. Editura Cartea Moldovei va publica ediţia unei carti cu personalitaţile raionului Nisporeni. M-a onorat propunerea de oferi acest interviu. Răspund la multe intrebari, răsfoiesc în gînd multe pagini pe care le-am scris din adolescenţa mea nelinistită la „Gazeta de Vest” si „Vocea Basarabiei”. Spre seara încep instruirile la dicţie. Nu întîrzii să iau masa în oraş în compania unui prieten tare drag. Povestim despre noi...mai puţin despre politică. Între timp un prieten mă sună să îmi spună decizia Curtii Constituţionale. Filat nu mai poate fi premier desemnat. Aşa e viaţa mea de cîţiva ani. Mă trezesc şi adorm cu evenimentele politice.

Marți

Titlurile din ziare: decizia Curţii Constituţionale: politică, neaşteptată, discutabilă . Pregatesc stirile orei 8. Urmeaza live-ul cu Iurie Nistorica si Valeriu Pahomi. Vorbim despre decizia Înaltei Curţi, dar şi despre sedinţa secretă de la Guvern în miez de noapte, cind Filat i-a adunat pe deputaţii şi miniştrii PLDM. Baieţii consideră că lucrurile au altă claritate noaptea. Nu se vede sărăcia din jur. Vorbesc cu fetiţa mea Gloria la telefon. Ea îmi povesteşte „Punguţa cu doi bani” şi confirmă că nu vrea să revină de la bunica pentru a merge gradiniţă. Ştie că de saptămâna viitoare revine la programul ei şi nu e foarte încîntată. Împreună cu Nadia Darie decidem ce poze vor apărea pentru interviul care l-am dat revistei „Pentru Ea”. La ora 17, vine şi anunţul Presedinţiei privind desemnarea in funcţia de premier-interimar al dl. Iurie Leancă. Seara merg la supermarketul de lîngă casă. Mă întilnesc cu dl. Titus Jucov. Discutăm tot despre politică şi desemnarea lui Iurie Leancă. Apoi fac ultima instruire la dicţie cu Sanda Cheibaş de la Academia de Muzică.

Miercuri

M-am trezit cu gîndul că în weekend trebuie să plec la Bucureşti. Am tot amînat de 2 săptâmîni această călătorie. Luni urmează să mă întîlnesc cu fosta prezentatoare tv, actualmente antrenoare de dictie - Melania Medeleanu. Voi stabili cu ea cîteva detalii care ţin de cursul pe care îl moderez la Chişinău.
Si pentru ca merg In România, trebuie să ajung şi la sora mea care locuieşte de mai multi ani la Ploiesti, iar lista pe care mi-a facut-o mama cu ce ar trebui să i-au de la Chişinău, mă duce la gîndul ca o valiza nu-mi ajunge. Citesc presa. Titluri despre faptul că Filat nu mai are maşină cu girofar şi merge fără escortă. Dar şi declaraţii despre cum PD-ul i-ar fi arătat locul lui Vlad Filat prin decizia CC. Dimineata decidem împreuna cu producatoarea emisiunii „Ochiul Public” de la Noroc TV, ca invitatul emisiunii de vineri trebuie să fie preşedintele Comisie Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Apare interviul in revista „Pentru Ea”. Mesaje, felicitări şi o invitaţie pentru un alt interviu la revista „Unica”. Colega mea Viorica Radu îmi recomandă cartea „De ce bărbaţii se uită la meci și femeile in oglindă”. Îi promit că voi încerca să o citesc. Ajung la manichiură, dar pentru că fata care se ocupa de obicei de unghiile mele nu mai lucra la salonul respectiv, renunţ. Împreună cu Nicoleta Bezer si Andu Sudacevchi, prezentatorii emisiunii „Magazinul Copiilor” de la M1 facem dicţie. Revin aproape de ora 21 la radio. Mi-am uitat cheile de la apartament pe birou.

Joi

Mă gindesc la cîte lucruri „suspendate” stau la birou şi nu mai pot fi amînate. Promit să mă apuc de ele. Dar ziua ia o altĂ întorsatură. Un mesaj de la trainerul meu Gheorghe Caraseni mă face sa pling. Îmi scrie ca, „oamenii te iubesc pentru ce le dai, nu pentru ce le iEi. Mi-a trebui sa rezist 18 ani in acest domeniu ca sa ma bucur ca am descoperit un suflet atit de apropiat mie”. Lucrăm împreună de câţiva ani în diverse proiecte şi facem echipă împreună. Evident, presa este interesată azi de cum arată prima zi din viaţa fostului premier Vlad Filat, dar şi faptul că Iurie Leanca devine premier interimar cu acte in regula. Supriza zilei însa urma să vină după-amiază. PLDM si PCRM votează pentru demiterea lui Marian Lupu.

Vineri

Ultimele evenimente politice mi-au cam dat peste cap subiectele pe care ni le-am propus să le discutăm la „Ochiul Public” cu Iurie Ciocan. Dimineaţa încercăm să găsim un invitat care să acopere şi subiectul legat de criza politică. Într-un final, renunţăm. Decidem să diversificam discuţia pe parcursul emisiunii si tangenţial să abordam şi acest subiect. Începem emisiunea la 12 în direct la Noroc TV şi radio Noroc. O discuţie interesantă despre sistemul electoral mixt, o eventuală campanie electorala, cadorisirea alegatorilor si despre cit costă un loc pe listele de partid. Dupa tv, intru in tura la stiri pe radio. Aici agitatia continua. De aceasta dată cu titlurile: „Parlamentul a instituit interimatul funcţiei de preşedinte al Legislativului” sau „Interviurile lui Filat şi Plahotniuc au fost coordonate din timp în mass-media”.
Vorbesc cu fetiţa mea la telefon si ea îmi spune că are multă treabă la bunica. Mă roagă să-i cumpăr din Romania o păpusă care să cînte. Îi promit că mami are grija de asta, doar dacă ea îmi promite că de săptamîna viitoare revine la programul ei. Nu-mi raspunde. Îmi zice doar că mă iubeşte şi că se joacă cu baietelul surorii mele, Razvan. Seara îi pregătesc bagajele.
XS
SM
MD
LG