Linkuri accesibilitate

Cui îi e frică de trecutul comunist în România?


La Muzeul comunismului din Praga
La Muzeul comunismului din Praga

Parlamentul de la Bucureşti a respins, cu o majoritate covîrşitoare, proiectul de lege ce prevedea înfiinţarea unui Muzeu al Comunismului.


Vă mai amintiţi de huiduielile, fluierăturile şi schimonoselile cu care mai mulţi parlamentari, în frunte cu Corneliu Vadim Tudor, au însoţit citirea de către Traian Băsescu, în şedinţa solemnă a Parlamentului din decembrie 2006, a Raportului Tismăneanu în care se condamna comunismul? Asta în timp ce colegii lor social-democraţi, chiar dacă nu se manifestau zgomotos, dădeau ostentativ a înţelege că subiectul îi plictiseşte peste poate. Iată că, în această privinţă, parlamentul României este consecvent. Deunezi, Camera Deputaţilor a respins, cu o majoritate covîrşitoare, proiectul de lege ce prevedea înfiinţarea unui Muzeu al Comunismului la Bucureşti. Proiectul a fost formulat în legislatura trecută şi a obţinut acum doar voturile deputaţilor din Partidul Democrat Liberal. Parlamentarii din coaliţia aflată la guvernare, adică social-democraţii şi liberalii, au votat împotrivă.

Cui îi e frică de trecutul comunist? – ne-am putea întreba, parafrazînd titlul unei celebre piese de teatru. Social-democraţilor, cu siguranţă. Ei se trag din mantaua lui Ion Iliescu, iar acesta, la rîndul lui, vine din fosta nomenclatură comunistă. Nu e singurul. Partidul Social-Democrat mai numără şi alţi foşti activişti comunişti, care au imprimat un stil şi o mentalitate. Cei mai tineri întreţin în continuare cultul lui Ion Iliescu iar declaraţia recentă a lui Victor Ponta, cum că PSD-ul de astăzi ar fi continuatorul social-democraţiei de odinioară este, de fapt, o diversiune. Dacă aici lucrurile sînt de înţeles, atitudinea liberalilor ar putea provoca, în mod normal, nedumerire. Numai că nu trebuie să ne mai mire nimic. Liberalii s-au aliat cu un fost informator al Securităţii, Dan Voiculescu, şi au în rîndurile lor turnători dovediţi ca Sorin Roşca Stănescu şi Ion Ghişe. De ce i-ar interesa un muzeu al comunismului? Prin alianţa cu PSD-ul au virat puternic spre stînga şi nu le convine să-i supere acum pe Ponta şi ai lui, mai ales în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Memoria, datoria faţă de trecut, respectul faţă de victimele terorii comuniste n-au decît să mai aştepte.

Modul în care parlamentarii au respins proiectul muzeului comunismului este scandalos. Se pare însă că tot mai puţini sînt cei care reacţionează la astfel de situaţii revoltătoare. Vladimir Tismăneanu a scris imediat după decizia parlamentului un text scurt şi percutant. Ideea înfiinţării unui muzeu al comunismului va trebui însă să fie în atenţia societăţii civile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG