Linkuri accesibilitate

Anneli Ute Gabanyi: „UE, în ciuda acestei crize, a arătat destul de clar că susţine drumul către Vilnius al R. Moldova”


Anneli Ute Gabanyi
Anneli Ute Gabanyi

Un interviu cu cercetătoarea de la Berlin, realizat de Valentina Ursu.


Europa Liberă: Republica Moldova ar traversa acum cea mai gravă criză politică. Ceea ce s-a întâmplat astăzi prin desemnarea de către şeful statului a domnului Leancă în calitate de prim ministru interimar poate să fie considerat o pietricică scoasă din mâlul politic?

Anneli Ute Gabanyi
: „Eu cred că este o mişcare foarte promiţătoare. Poate va suna foarte personal această judecată, însă recunosc că se bazează şi pe aprecierea personală, dacă doriţi, şi ştiinţifică, evaluare ştiinţifică a activităţii domnului Leancă. În acest context cred că este o decizie care poate să aducă numai rezultate bune.”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă domnul Leancă în această postură?

Anneli Ute Gabanyi
: „În această postură cred că domnul Leancă poate prin felul lui de a fi, prin abnegaţia cu care, după observaţia mea, a încercat tot timpul să promoveze interesele naţionale ale Republicii Moldova, fără, cel puţin după impresia mea, să se ocupe de interesele sale personale, ar putea să fie un model, un exemplu, în primul rând, pentru felul în care în această perioadă decisivă pentru parcursul european al Republicii Moldova poate să fie simbolică. În al doilea rând, el ar putea să semnalizeze, în această perioadă decisivă, către UE că, din punct de vedere al politicii externe şi al cursului intern de reforme, care de asemenea merge în direcţia apropierii de UE, în această perioadă el poate să semnalizeze, de asemenea, continuitate.”

Europa Liberă: Dar credeţi că în actuala legislatură a parlamentului mai poate fi vorba despre intenţia de a promova nişte reforme care să aibă o finalitate pentru cetăţeanul Republicii Moldova? Sau mai degrabă actorii politici se vor concentra pe alegeri anticipate?

Anneli Ute Gabanyi
: „În această perioadă clasa politică ar trebui să demonstreze, şi cred că domnul Leancă ar putea să fie un exemplu în acest sens, că interesele ţării care bineînţeles sunt în primul rând interesele oamenilor necăjiţi, oamenilor care aşteaptă nişte îmbunătăţiri ale vieţii lor cotidiene de la clasa politică, de asemenea să semnalizeze că se merge în această direcţie, că se iau în consideraţie interesele acestor oameni. Bineînţeles, ar trebui şi ceilalţi să fie deschişi pentru un astfel de exemplu, pentru că după cum se spune e nevoie de doi pentru un tangou.”

Europa Liberă: Vlad Filat ce soartă va avea?

Anneli Ute Gabanyi
: „Aceasta este o întrebare deschisă. Am văzut în presa moldoveană ideea că el nu ar putea să stea acasă, adică la sediul partidului rămânând în continuare preşedinte fără să fie implicat sau să se implice singur în politica Moldovei la vârf. Sigur că un model în care un lider de partid şi liderul partidului totuşi cel mai important în Republica Moldova în momentul de faţă - să vedem cum va fi după eventualele alegeri - e greu să rămână exclus de la funcţii politice. În alte ţări s-a văzut că nu întotdeauna o astfel de soluţie este benefică sau chiar poate fi eficace. Totuşi, hai să nu ne gândim la pasul doi înaintea pasului întâi. Cred că în momentul de faţă este important să se restabilească, în primul rând, încrederea în instituţii. Pentru că şi acceptarea hotărârii Curţii Constituţionale de către politicieni şi de către opinia publică înseamnă că de fapt se respectă o instituţie, indiferent din cine este formată. Şi să nu se înceapă din nou cu tot felul de idei, de nişte conjuraţii care eventual s-au produs pentru a se lua această decizie, care totuşi s-a luat în modul unanim. Încrederea în instituţii, - încrederea în instituţia premierului, chiar dacă este numai interimar, încrederea şi în Parlament, dacă parlamentarii vor decide să lucreze tot în acest sens benefic, de continuitate externă şi de eficienţă internă, - este un moment în care, după părerea mea, s-ar putea dovedi foarte multe lucruri. Depinde dacă actorii sunt gata pregătiţi şi au înţeles importanţa momentului.”

Europa Liberă: Pe fundalul acestei crize politice aprofundate se spulberă sau nu istoria de succes pe care a vrut să o facă Bruxelles din Republica Moldova?

Anneli Ute Gabanyi
: „Depinde de Republica Moldova, de comportamentul, mai ales, al clasei politice. Pentru că se vede că în ciuda crizei politice prelungite, - de fapt termenul de criză nici nu presupune o extensie în timp, ar însemna întotdeauna un vârf de tensiuni, dar în Republica Moldova vârfurile aceste de tensiune urmează unul celuilalt, într-un timp tot mai scurt, - UE, în ciuda acestei crize, a arătat destul de clar, mi se pare, şi aproape surprinzător şi pentru mine că susţine drumul către Vilnius al Republicii Moldova. Şi în acest context ar fi mai periculos dacă nu s-ar folosi această conjunctură care totuşi rămâne favorabilă.”
XS
SM
MD
LG