Linkuri accesibilitate

De ce vor mai rămîne paşapoartele sovietice


Important pentru bătrînii aceia era să-şi poată primi pensia cu aceleaşi paşapoarte vechi.


Nu-i vorbă, decizia guvernanţilor autohtoni de a le interzice să voteze vîrstnicilor cu paşapoarte sovietice e în mare măsură firească şi justificată. Trăim într-un alt stat, trebuie să ne debarasăm de documentele vechi. Pe deasupra, conducătorii autohtoni au declarat că buletinele noi vor fie eliberate gratuit celor care mai au paşapoarte roşii. Aşadar, în aparenţă totul e frumos şi minunat. Departe de mine gîndul că guvernanţii au vrut să îngreuneze accesul la vot pentru pensionarii fani ai PCRM-ului, aşa cum au insinuat nişte voci ritoase.

Numai că în spaţiul nostru ciudat-miraculos multe intenţii frumoase se împotmolesc în rutina detaliilor mici, cotidiene, şi nu mai au efectul scontat. Aşa a fost cu marea optimizare a şcolilor. Aşa se pare că va fi şi cu încercarea de a anihila paşapoartele cu seceră şi ciocan.

Am fost deunăzi la ţară şi am discutat cu cîţiva pensionari care au paşapoarte roşii. Şi am aflat cîteva amănunte interesante pe care nu ştiu dacă le-au luat în considerare conducătorii. Oamenii aceia septuagenari şi octogenari au spus că sînt într-atît de decepţionaţi de prestaţia politicienilor moldoveni, încît nu se mai simt deranjaţi de imposibilitatea de a vota. La vîrsta lor, ei se gîndesc la lucruri mult mai importante decît alegerile. De aceea, dacă guvernanţii au dorit astfel să-i impună să renunţe la paşapoartele sovietice, efortul le este zadarnic. Important pentru bătrînii aceia era să-şi poată primi pensia cu aceleaşi paşapoarte vechi.

„Dar nu e frumos oare gestul conducătorilor, acela de a le schimba paşapoartele gratuit?” i-am întrebat. Pensionarii nu s-au arătat prea impresionaţi, ba chiar mi-au demonstrat că dorinţa de a avea un paşaport nou îi costă nişte bani. Lucrurile erau simple. Satul lor e la o distanţă de 27 de km de centrul raional. Ca să-şi facă actul nou, pensionarii aceia trebuie să meargă în centrul raional o dată, apoi a doua oară pentru a-l lua.

Cum sînt foarte bolnavi, oamenii aceia nu vor şi nu pot să călătorească cu microbuzul. Ar trebui deci să plătească o maşină. Şi dacă iei o maşină să te ducă de două ori pînă-n centrul raional cît te costă? Păi, nu mai puţin de 130 de lei. Şi iese că facerea gratuită a buletinelor nu e chiar gratuită pentru aceşti vîrstnici care trăiesc din pensie. Da, unii ar putea să le ceară bani copiilor pentru deplasarea în centrul raional. Dar merită oare efortul? Oamenii nu erau deloc siguri.

Acesta este amănuntul la care nu ştiu dacă guvernanţii s-au gîndit. De aceea, vom mai avea aici o vreme paşapoarte sovietice.
XS
SM
MD
LG