Linkuri accesibilitate

„Ar fi foarte bine dacă Guvernul ar aproba planul de acțiuni pentru integrarea lingvistică a minorităților naționale...”


Lucia Cucu (ANTEM)
Lucia Cucu (ANTEM)

Lucia Cucu: „ANTEM a elaborat o metodologie de predare, învățare a limbii române pentru adulți.”


Interlocutorul Europei Libere este de data aceasta Lucia Cucu, directoarea unei asociații de profesori specializați în predarea limbii de stat pentru elevii care au o altă limbă maternă. Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu Lucia Cucu la scurt timp după ce asociația a publicat raportul primului an de activitate.

Lucia Cucu: „Beneficiarii programului sunt în special funcționarii publici, medicii, polițiștii, juriștii, profesorii, cei care sunt din sistemul bugetar. Programul se desfășoară practic în toată republica, începând cu partea de nord, Ocnița, Otaci, Râșcani, Bălți, cât și în partea de sud a republicii, practic în toate localitățile, Vulcănești, Ceadâr-Lunga, Taraclia, Cahul, Cantemir, Comrat și în Chișinău. Practic în fiecare an ANTEM-ul își extinde aria geografică.”

Europa Liberă: Să ne spuneți cum ajungeți la beneficiari, mergeți în localități și îi informați sau cum se petrece?

Lucia Cucu: „Avem mai multe activități de informare a populației privind acest program de instruire. Una ar fi cea care o folosim foarte des, transmitem informația atât în mass-media cât și pe site-urile de socializare. Plus la aceasta organizăm regulat evenimente precum ar fi mesele rotunde, cluburi de discuție la care sunt invitate autoritățile locale, care își expun părerea vizavi de necesitățile de instruire din localitățile din împrejurimi.”

Europa Liberă: Pentru că ați desfășurat astfel de programe și în anii precedenți, să ne spuneți pe cât sunt de receptivi beneficiarii ca să însușească limba de stat?

Lucia Cucu: „An de an necesitățile de instruire cresc. Dacă în 2008 solicitări am avut patru sute, în 2009, opt sute, în 2012 noi am avut 2200 de solicitări. Numărul este foarte mare pentru posibilitățile pe care le putem oferi noi, pentru că anul acesta noi am putut să implicăm în program cinci sute de persoane, gratuit. Ceilalți au fost lăsați ca să fie implicați în ani următori. Tot mai mulți ne scriu despre această necesitate, atât din sfera bugetară cât și din cea privată, particulară.”

Europa Liberă: Să înțeleg că sunt gratuite cursurile pe care le organizați?

Lucia Cucu: „Da, cursurile sunt desfășurate gratis, grație înaltului comisar pentru minorități naționale de la Haga. Cu toate acestea ANTEM-ul are şi cursuri cu plată pentru cei din sfera de afaceri.”

Europa Liberă: Doamna Cucu, dacă e să vorbim despre necesitățile ce țin de programele de instruire lingvistică, atunci care ar fi direcțiile în care se mai cere de lucrat?

Lucia Cucu: „În primul rând noi trebuie să începem cu politicile lingvistice în Republica Moldova. În al doilea rând e nevoie de a reforma sistemul educației în școli și poate că nu doar în școli, dar trebuie să ne gândim asupra unui sistem unic de integrare a minorităților naționale, începând de la grădinițe și finalizând cu perfecționarea lingvistică pentru cei are au terminat o facultate și doresc să-și perfecționeze competențele.”

Europa Liberă: Dumneavoastră veniți cu o altă abordare atunci când vine vorba de instruirea alolingvilor?

Lucia Cucu: „În primul rând ANTEM a elaborat o metodologie de predare, învățare a limbii române pentru adulți și în al doilea rând o metodologie care se referă la predarea, învățarea limbii române ca limba a doua. Ceea ce este un pic altă abordare decât ceea ce s-a făcut până în prezent. S-a elaborat un sistem întreg, începând de la un ghid pentru profesori, și terminând cu caiete de exerciții, casete audio, video, programe la calculator. În iunie 2012, ANTEM a lansat şi o platformă electronică de instruire la distanță.”

Europa Liberă: Să e spuneţi dacă și tinerii manifestă interes de a învăța limba de stat?

Lucia Cucu: „Chiar dacă ne-am ocupat cel mai mult de funcționarii publici, în ultimul timp s-a văzut o tendință din partea tinerilor de a cunoaște limba română. Ș i avem foarte multe solicitări, mai ales la cursurile cu plată. Practic sunt mai mulți studenți și tineri specialiști care au conștientizat că fără a cunoaște limba română, fără a cunoaște limba oficială a statului este foarte greu să îți găsești un serviciu plătit.”

Europa Liberă: Doamna Cucu, cum apreciați dumneavoastră procesul de integrare socio-lingvistică a minorităților naționale din Republica Moldova?

Lucia Cucu: „Ar fi foarte bine dacă noi am putea să spune că este un sistem întreg de integrare a minorităților, dar deocamdată ceea ce se face se face separat , adică de organizațiile nonguvernamentale. Ar fi foarte bine dacă Guvernul Republicii Moldova ar aproba acel plan de acțiuni care prevede integrarea lingvistică a minorităților naționale și despre care se vorbește de foarte mult timp. Și sperăm noi că acel plan de acțiuni care prevede integrarea minorităților naționale până la urmă va fi aprobat.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG