Linkuri accesibilitate

John Kerry: Siria ar putea folosi arme chimice


John Kerry
John Kerry

În ciuda importanței NATO și a UE, de la începutul primului sau mandat în 2009 Barack Obama nu a vizitat niciodată sediile lor din Bruxelles.


NATO ar trebui să se pregătească pentru eventualitatea în care Siria ar folosi armament chimic împotriva rebelilor și civililor, a declarat la Bruxelles John Kerry, aflat în prima sa vizită oficială în calitatea de șef al diplomației americane.

NATO a desfășurat deja rachete de tip Patriot la granița Turciei cu Siria, în ciuda opoziției Rusiei, care rămâne principalul aliat al regimului de la Damasc. John Kerry si miniștrii de externe ai celorlalte 27 de țări din NATO au discutat dosarul sirian și într-o întâlnire separată cu șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, aflat la Bruxelles în cadrul dialogului politic regulat Rusia-NATO.

La Istanbul, duminica, Kerry anunțase dublarea ajutorului militar US, incluzând „echipament militar non-letal”, acordat rebelilor sirieni „care se angajează sa respecte democratia”. Miniștrii din NATO au mai discutat si în ce fel li s-ar putea permite rebelilor sirieni să exporte petrol, in ciuda embargoului impus Damascului. Luni, miniștrii de externe ai țărilor UE luaseră la rîndul lor decizia de a le permite opozanților regimului lui Assad sa se finanțeze singuri, exportand petrol din zonele controlate de ei, fără însă a discuta modalitățile practice.

Miniștrii de externe din NATO au mai discutat și Afganistanul, unde Alianța menține cea mai lunga operațiune militară din istoria sa. NATO își va retrage anul viitor majoritatea forțelor din Afghanistan, păstrând doar circa 8000 de militari, altfe zis o zecime din efectivele actuale, și încă nu a fost decis statutul juridic al militarilor ce vor rămâne în Afganistan dupa 2014. Pînă acum, guvernul afgan și președintele Karzai au adoptat o poziție foarte neclară, ducând la tensiuni și nemulțumiri din partea Alianței.

In marginea reuniunii, John Kerry le-a mai transmis partenerilor europeni si faptul că Barack Obama nu va participa in luna iunie la un mini-summit NATO la Bruxelles si nici la o reuniune cu liderii UE, așa cum se sperase. De altfel, e foarte posibil că nici pînă la sfârșitul anului Obama nu va putea veni la Bruxelles.

De la începutul primului sau mandat in 2009, Obama nu a vizitat niciodată capitala Belgiei si a UE. Cu toate astea, la jumătatea lui iunie Obama va participa la summitul economic G8, al țărilor celor mai industrializate, care se va ține în Irlanda de Nord, și se spera că el ar putea profita de ocazie și pentru a trece prin Bruxelles. E posibil ca Obama sa nu vrea sa participe însă la mini-summitul NATO din iunie si pentru ca nu e sigur ca problema statutului militarilor din Afganistan va fi rezolvată atunci.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG