Linkuri accesibilitate

Cătălin Voicu, fost senator PSD, a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare


Cătălin Voicu
Cătălin Voicu

…la trei ani după trimiterea lui în judecata pentru fapte de corupţie.


În Romania, după 3 ani de la arestare a fost dat verdictul definitiv în cazul lui Cătălin Voicu, fost senator social democrat, acuzat de trafic de influenţă şi corupţie. Un caz în care s-a vorbit despre o imensă reţea de legături la toate nivelele puterii din Romania. Cătălin Voicu a fost condamnat la 7 ani cu executare. Cu un an Înainte de a fi arestat, fusese propus de Partidul Social Democrat pentru a fi ministru de interne. Mai multe, de la București, de la Sabina Fati:

Evolutia fostului senator roman Catalin Voicu de la functia de aghiotant al ultimului procuror general comunist la cea de aspirant al portofoliilor Internelor sau Justitiei ascunde in spate istoria cresterii si descresterii vechilor structuri parazitare. La 48 de ani, fostul senator a fost condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie. Completul de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie a pronuntat verdictul aseara, in vreme ce inculpatul s-a internat de urgenta la spital. Azi dimineata, Catalin Voicu fusese deja mutat la spitalul penitenciarului Rahova, semn ca medicii nu au mai riscat ca in cazul fostului premier Adrian Nastase sa fie acuzati de „favorizarea infractorului”.

In jurul lui Catalin Voicu s-a sedimentat de-a lungul timpului o retea cu ramificari multimple din care faceau parte politicieni, afaceristi si judecatori de la Inalta Curte. Rolul fostului senator socialist era sa faca legatura intre cei cu probleme de coruptie si judecatorii din retea, totul contra unor sume mari de bani. Fostul senator roman cunostea bine sistemul juridic autohton din perioada in care fusese aghitoantul procurorului general, acum 23 de ani, desi a ramas in apropiere si dupa aceea, in perioada in care a fost ofiter al Serviciului de Paza si Protectie. A avut de asemenea o relatie buna cu Ion Iliescu, in perioada celor 10 ani in care acesta a fost Presedintele Romaniei. Ion Iliescu l-a avansat la gradul de general, l-a decorat de doua ori si apoi l-a numit consilier pe probleme de siguranta nationala.

Catalin Voicu a avut deci tot timpul o fatada politica solida in spatele careia putea lucra fara frica. Totusi in 2009 el a fost interceptat in cadrul unui dosar care viza siguranta nationala si trimis in judecata impreuna cu judecatorul Florin Costiniu, care a primit ieri patru ani de inchisoare cu suspendare si doi oameni de afaceri, dintre care unu se afla deja in penitenciar.

In 2009 Catalin Voicu era vicepresedintele Comisiei de Aparare din Senat si se bucura de imunitate parlamentara. In 2010 parlamentul a votat ridicarea imunitatii sale printr-un vot extrem de strins, desi era dreapta la putere. Ce s-ar fi intimplat acum 2013, cind socialistii si liberalii au impreuna 70 la suta? Probabil ca fostul senator nu ar fi avut nicio problema sa-si continue traficul de influenta si sa-si ia taxa cuvenita, mai ales ca ramificatiile retelei sale erau atit de bine infipte incit el putea afla inclusiv cind primea mandat de ascultare. Totul a fost construit cu multa grija ani de zile, in asa fel incit prietenii sistemului sa poata fi salvati in orice moment, iar banii pe care acesti oameni ii faceau la limita legalitatii sa ramina in cercul lor.

Unii procurori sau oameni care au lucrat la acest dosar spun ca a fost vorba despre cea mai mare retea de coruptie, organizata dupa model mafiot, pe care Directia Nationala Anticoruptie si Serviciul Roman de Informatii au putut sa o destructureze.
XS
SM
MD
LG