Linkuri accesibilitate

Bulgaria și transferurile ilegale de bani


Bulgaria ocupă locul al 38-lea în clasamentul transferurilor ilegale, cu echivalentul a 10% din PIB.



38 de miliarde de dolari au „părăsit” în perioada 2001-2010 Bulgaria ajungând în zone off-shore. Informația a fost anunțată de organizația „Global Financial Integrity”. Experții organizației analizează proveniența banilor – în primul rând furt de TVA și corupție.

Klark Gascoin din organizația „Global Financial Integrity” a declarat că la stabilirea sumelor de bani transferate în zone of-shor vor putea fi aplicate criterii conservative sau mai puțin conservative. În primul caz, în perioada 2001-2010 din Bulgaria au fost exportate aproximativ 17 miliarde de dolari. În cel de al doilea, suma depășește 40 de miliarde ceea ce echivalează cu 10% din produsul intern brut al țării.

După acest criteriu Bulgaria ocupă locul al 38-lea în clasamentul transferurilor ilegale. Pe cap de locuitor însă țara se află printre primele zece. Din transferurile ilegale unui chinez îi revin 2 000 de dolari – de 2,5 ori mai puțin decât cele 5 000 de dolari în cazul bulgarului de rând.

În cea ce privește Bulgaria există unele particularități. O mare parte din transferurile ilegale se îndreaptă spre bănci din această regiune – în Cipru, Malta, Lituania. Criza cipriotă va avea un impact asupra acestor operațiuni.

În cazul Bulgariei, între 10 și 30 de miliarde sunt banii care provin din corupție, traficul de oameni, narcotice și țigări. Este vorbă de mai multe modalități pentru spălarea de bani. La 4,8 miliarde de dolari sunt evaluate operațiunile comerciale ilegale.

„Global Financial Integrity” recomandă aplicarea unor măsuri ce vor putea reduce volumul transferurilor ilegale. Printre aceste măsuri se află stabilirea proprietarilor reali ai companiilor și fundațiilor care au afaceri cu paradisuri fiscale și netolerarea companiilor fantomă. Băncile vor putea fi obligate să refuze efectuarea de operațiuni cu persoane anonime.

O măsură la nivel european ar fi schimbul de informații între administrațiile fiscale. Cinci țări membre ale Uniunii – Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Spania au anunțat deja că vor face schimb de informații fiscale. Bulgaria ar putea cere să adere la aceasta înțelegere.

Comentând conținutul raportului, analistul Edvin Sugarev constată că, spre deosebire alte țări europene, în Bulgaria se fură mult prin intermediul statului. Contrabanda de țigări, de pildă, nu poate exista la nivelul de 40 % din consumul intern fără participarea unor înalți funcționari sau chiar miniștri. Statul este participant ascuns, de multe ori chiar organizator.
Previous Next

XS
SM
MD
LG