Linkuri accesibilitate

Congresul PSD şi aşteptările electoratului de stânga (Adevărul)


Cum ar putea fi ameninţată Rusia de scutul american antirachetă din România? (Contributors)


La sfarsitul saptamanii trecute, premierul Victor Ponta a fost reconfirmat presedinte al Partidului Social Democrat, in cadrul unui congres al partidului. Ioana Lupea comenteaza aceasta reuniune pe blogurile Adevarul. Congresul a fost o celebrare a puterii deja detinute de Victor Ponta. In discursurile sale, acesta nu s-a despartit de nimic din trecutul PSD, nici de mineriadele din 1990, nici de guvernarea Adrian Nastase. De asemenea, nu a promis nimic electoratului stangii, desi asteptarile erau destule. Ioana Lupea considera ca intreg congresul a fost croit ca sa slujeasca interesului politic al lui Victor Ponta, acela de a-si impune inauntrul si in afara tarii o imagine de „pacificator”.

Intr-un interviu acordat ziarului Evenimentul zilei, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu isi spune parerea despre stadiul relatiilor din interiorul coalitiei de guvernare. Liberalii si social-democratii nu mai pot ramane multa vreme impreuna, crede Lazaroiu, dar momentul ruperii Uniunii Social-Liberale e greu de estimat. Deocamdata, guvernul tricolor inca functioneaza drept liant. In schimb, apropierea alegerilor prezidentiale acutizeaza relatiile. Victor Ponta creste in sondaje, in timp ce liberalul Crin Antonescu continua sa se considere cel mai indreptatit sa candideze pentru fotoliul de la Cotroceni. Or - arata invitatul ziarului Evenimentul zilei - Crin Antonescu este in continua pierdere de procente. Acest proces ar fi inceput inca din vara trecuta, cand a ocupat interimar postul de sef al statului, pe perioada suspendarii lui Traian Basescu. A fost un esec total, crede Lazaroiu. Antonescu a picat cu brio testul, adica, citam, „s-a văzut că nu i se potrivește în nici un fel haina de președinte". Interviul abordeaza, intre altele, si perspectiva modificarii Constitutiei. Seful cancelariei prezidentiale este convins ca USL nu va putea reduce cvorumul pentru referendum de la 50% la 30%, asa cum intentioneaza. Ba mai mult, modificarea constitutiei va trebui sa tina seama de rezultatul precendentului referendum, din 2009, care a aratat clar optiunea alegatorilor pentru un Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari.

Pe site-ul Contributors este publicata astazi o analiza a pozitiilor exprimate recent de ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malginov, cu privire la scutul american antiracheta de la Deveselu si implicatiile lui. Diplomatul rus a declarat ca scutul ar putea deveni o tinta pentru Rusia daca Rusia constata ca este o tinta pentru scut. Un aparent paradox, ba chiar un nonsens, in opinia lui Naumescu. Cum ar putea fi Rusia amenintata de un scut? In realitate, arata analiza Contributors, este vorba despre „diminuarea potenţialului strategic de intimidare politico-militară al Moscovei, cu alte cuvinte (de) intrarea în faza finală a pierderii statutului de superputere mondială, proces început în 1989”. Potrivit lui Valentin Naumescu, Rusia a pierdut in ultimii 25 de ani trei atuuri esentiale: Uniunea Sovietică, Războiul Rece şi sfera de influenţă.
XS
SM
MD
LG