Linkuri accesibilitate

Ancheta asupra atentatelor de la Boston avansează


Autoritățile federale, sau cel puțin unele voci din acea zonă, cred că ar exista o rețea extremistă dormantă, pe fundalul atentatului.



In Statele Unite continua ancheta cu privire la atentatele teroriste de la maratonul din Boston. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Dupa cum se stie unul dintre atentatori, Tamerlan Tsarnaev, a fost ucis, iar cel de-al doilea, fratele lui, Dzokhar Tsarnaev, este in captivitate, la un spital din Boston. Autoritatile il interogheaza pe acesta din urma, el raspunzind, sporadic, in scris, pentru ca ranile de la git nu-i permit sa vorbeasca.

Fireste ca principala intrebare este daca cei doi au actionat de unii singuri sau au fost ajutati. Pina acum, autoritatile cred ca in atentatul propriu zis, fratii Tsarnaev au fost singuri, dar intrebari serioase ramin cu privire la ce i-a adus in situatia de a omori oameni nevinovati. Stiri de presa arata ca autoritatile federale, sau cel putin unele voci din acea zona, cred ca ar exista o retea extremista dormanta, pe fundalul atentatului. Acele voci spun ca materialul exploziv a fost mai sofisticat decit ceea ce poti construi, cu informatii de pe Internet.

Apoi mai sint in sfera publica si cele spuse de unchiul celor doi, care a pus radicalizarea islamica a fratelui mai in virsta pe seama unor influente din comunitatea in care acesta traia in America, regiunea Boston. Cel mai ingrijorator indiciu este calatoria indelungata in Rusia, facuta recent de Tamerlan Tsarnaev, asta mai ales in conditiile in care cu citiva ani in urma, autoritatile ruse au avertizat FBIul cu privire la posibilele legaturi ale lui Tsarnaev cu retele extremiste. La vremea respectiva, investigatia americana nu dat la iveala dovezi si autoritatile au cerut rusilor lamuriri suplimentare pe care insa nu le-au primit.

Daca Tamerlan pare sa fi avut conexiuni suspecte, se pare ca Dzokhar a fost manipulat de fratele mai mari. Ramine de vazut daca el are informatii, care sa lamureasca cazul.

O alta categorie de intrebari vizeaza motivul pentru care acesti tineri, care traiau in Statele Unite de un timp, au ajuns sa se radicalizeze pina la punctul de a comite crime oribile. Si in legatura cu acest aspect ramine de vazut daca au existat influente nocive in Statele Unite si daca cei doi au fost conectati la o retea terorista internationala. Judecind dupa maniera neglijenta in care au actionat si dupa faptul ca nu si-au pregatit o cale de iesire, se poate trage concluzia ca au actionat izolat. Dar exista indicii ca un context a existat.
XS
SM
MD
LG