Linkuri accesibilitate

Pitorescul domn Mihai Ghimpu devine personajul principal (Dilema Veche)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

E foarte bine ca dreapta din România nu este coagulata încă (Evenimentul zilei).



Scandalurile din Republica Moldova sunt subiectul unui articol publicat de Cristian Ghinea in ultimul numar ale revistei „Dilema Veche”. Ghinea conduce Centrul Român de Politici Europene, structură care a deschis si o filiala la Chisinau.

Ghinea pomeneste nemultumirile legate de modul cum a fost anchetata represiunea manifestatiilor din 7 aprilie 2009, scandalul 10 pentru Moldova, legea declararii averilor, dedughenizarea (cum i s-ar spune la Bucuresti), dar si propunerea de a introduce camere de supraveghere la examenul de bacalaureat.

De aici, „pitorescul domn” Mihai Ghimpu (formula ii apartine autorului) devine personajul principal. Cristian Ghinea observa scindarea presei moldovene: „Timpul” este impotriva lui Vlad Filat, in timp ce „Moldova suverana”, altadata ziarul comunistilor, ii tine partea si il critica pe liderul liberal Mihai Ghimpu.

Autorul articolului semnaleaza si o preluare ilicita in revista „Saptamana”: o analiza realizata de Proiectul Syndicate, intitulata „Modelul Chavez”, a fost tradusa si publicata de „Dilema Veche” dupa ce s-a platit copyright-ul. Ea apare insa in paginile publicatiei de la Chisinau fara pecizarile cuvenite.

Doua comentarii din „Evenimentul zilei” indeamna la rabdare in ceea ce priveste reconfigurarea dreptei politice din România. Tudorel Urian, al carui articol este preluat de pe platforma Vocile dreptei, gaseste ca e foarte bine ca dreapta nu este coagulata inca.

Nu ar avea sanse sa adune voturi, in cadrul unui scrutin, pentru ca liderii activi ai diverselor formatiuni, mai vechi sau mai noi, nu se inteleg intre ei. Chiar si cei ramasi in Partidul Democrat Liberal se ataca reciproc, destui ameninta cu iesirea din fostul partid de guvernamant si aderarea, de pilda, la Miscarea Populara.

Fundatia recent infiintata nu ar avea insa cum sa armonizeze personalitati politice aflate deocamdata in disjunctie si care functioneaza fie in PDL, fie in Forta Civica, formatiunea infiintata de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, fie in Partidul Noua Romanie, fondat de tanarul Mihail Neamtu.

Este nevoie de timp, spune Urian. Oamenii politici trebuie sa se grupeze dupa afinitati, formatiunile lor sa creasca in mod firesc si sa-si masoare separat electoratul la viitoarele alegeri parlamentare, urmand sa se adune in aliante politice in vederea alegerilor prezidentiale de la sfarsitul anului viitor.

In acelasi cotidian, „Evenimentul zilei”, Sever Voinescu se dovedeste mai sceptic. Speranta nu este neaparat in Miscarea populara, ci in viitoarele formatiuni de dreapta care nu vor intarzia sa apara.

Un singur lucru e cert, considera Voinescu: dreapta nu mai trebuie sa se grabeasca cu o alianta pe fuga, pentru ca nici Uniunea Social-Liberala, aflata la putere, nu se va grabi sa se rupa. Cel putin unul dintre partide, Partidul National Liberal, ar avea prea mult de pierdut.
XS
SM
MD
LG