Linkuri accesibilitate

Congresul PSD din România


Proteste la București de pe vremea când PSD se afla în opoziție, iunie 2010.
Proteste la București de pe vremea când PSD se afla în opoziție, iunie 2010.

Fastul desuet al comuniștilor de odinoară, combinat cu modelul american al marilor reuniuni politice.



Congresul socialistilor români pastreaza ceva din
Evenimentul central al Congresului pare sa fie prezenta fostului premier Adrian Nastase, care a iesit luna trecuta din inchisoare si care a fost primit cu aplauze de reprezentantii partidului.

Nastase, fost presedinte al PSD, in perioada 2000-2004 a fost condamnat la inchisoare pentru fapte de coruptie. Pina in 2016 fostul premier socialist nu poate ocupa niciun fel de functii politice, nici chiar in interiorul partidului, potrivit deciziei completului de judecata, asa ca domnia sa participa ca invitat alaturi de ceilalti trei fosti presedinti ai socialistilor romani (Oliviu Gherman, Ion Iliescu si Mircea Geoana).

Este probabil singurul partid românesc care a reusit sa-si pastreze toti fostii lideri inauntru, desi au existat rupturi si in istoria PSD.

Adrian Nastase, pare sa aiba, insa, alt plan, fiindca astazi a venit la Congresul socialistilor romani impreuna cu fiul sau mai mare, Andrei de 28 de ani, care a lasat sa se inteleaga ca vrea sa devina membru al PSD. Poate fostul premier român se gindeste la modelul ereditar al democratiei din Grecia, in care ani de zile au guvernat prin alternanta doua familii, una de stinga, Papandreu si alta de dreapta, Karamanlis.

Aproape 5000 de delegati din toata tara sint prezenti la Sala Palatului din Bucuresti, acolo unde aveau loc in mod traditional si Congresele fostului Partid Comunist din Romania si unde se intilnesc astazi si miine socialistii romani intr-un congres extraordinar.

Miza acestui congres nu o constituie presedintia formatiunii, fiindca singurul candidat este actualul premier al Romaniei, Victor Ponta, care-si va imparti influenta in partid cu Liviu Dragnea, secretar general al PSD si viitor presedinte executiv.

Aparitia acestei functii sugereaza ca Victor Ponta, de 41 de ani, nu controleaza partidul in intregime si ca depinde destul de mult de realtia lui cu viitorul numar 2 din PSD, care va fi confirmat miine, atunci cind vor fi alesi si vicepresedintii.

Si din acest punct de vedere vor fi noutati, pentru ca, de pilda seful Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, inculpat in doua dosare de coruptie si-a retras brusc candidatura la un post de vicepresedinte, iar lucrurile au avut loc se pare la cererea premierului.

Asadar Victor Ponta, care este de trei ani presedintele socialistilor romani continua formula pasilor marunti, incercind sa tina in friu partidul, fara sa produca mari nemultumiri, dar in acelasi timp apasind pe pedala schimbului de generatii, prin care-si propuleasza favoritii in functii cheie.

PSD este cel mai mare partid din România, iar la inceputul anilor 90 nu-si ascundea legatura cu defunctul Partid Comunist (PCR).

Nici acum socialistii nu sint complet desprinsi de perioada comunista, pe care chiar si-o asuma potrivit lozincii sub care se desfasoara Congresul socialistilor romani: „120 de ani de social-democratie”.

Pe 31 martie 1893 se infiinta Partidul Social Democrat al Muncitorilor din România, din care facea parte si Constantin Dobrogeanu-Gherea si de la care se revendica Victor Ponta si colegii lui.

PSD trece insa in contul social-democratiei si dictatura comunista pentru a ajunge la jubileul afisat astazi pe panouri care acopera aproape in intregime intrarea in Sala Palatului din capitala.
XS
SM
MD
LG