Linkuri accesibilitate

Margaret Thatcher a fost înmormântată cu onoruri militare la Londra


Agențiile de presă scriu că în mulțimea de pe traseul cortegiului funerar au izbucnit frecvent certuri între admiratorii și criticii fostului premier.


Margaret Thatcher, fost premier conservator al Marii Britanii, a fost înmormântată astăzi cu onoruri militare la Londra.

La serviciul divin din catedrala Sf. Paul au participat regina Elisabeta a Doua și demnitari din 170 de țări. Pe traseul cortegiului funerar s-au aliniat peste 700 de soldați, iar 4000 de polițiști s-au îngrijit de securitatea evenimentului.

Vorbind în catedrală episcopul Londrei Richard Chartres a spus că după o viață furtunoasă de controversă politică Thatcher a găsit calmul, ca toți muritorii.

Adresându-se reporterilor înaintea serviciului divin premierul conservator David Cameron a lăudat din nou moștenirea politică a răposatei.

Cameron s-a declarat „un mare fan” al lui Thatcher și a spus că deși ea a stârnit controverse, Marea Britanie este o țară mai bună și mai prosperă în urma politicilor lui Thatcher, care s-a aflat la locul potrivit când britanicii au avut cea mai mare nevoie de un asemenea lider.


Agențiile de presă scriu că în mulțimea de pe traseul cortegiului funerar au izbucnit frecvent certuri între admiratorii și criticii fostului premier, și că unii s-au întors cu spatele la cortegiu și au purtat pancarte cu mesaje dezaprobatoare. Un demonstrant citat de AFP s-a plâns că Marea Britanie cheltuiește 10 milioane de lire sterline cu înmormântarea unei „vrăjitoare”, iar o mamă cu copil în cărucior purta o pancartă cu inscripția: „Păcat că n-au murit și ideile ei”.

Dar în apropiere veteranii armatei britanice au aplaudat la trecerea sicriului și au aruncat flori, arătându-și cu mândrie medaliile. Gary Sturge, luptător în războiul cu Argentina, a spus că Thatcher a fost un lider „excepțional” care a lăsat mereu generalii „să-și facă meseria”.

Potrivit listei publicate de AP la funeralii au participat printre alte personalități fostul vicepreședinte al Statelor Unite Dick Cheney, ultimul președinte sud-african din vremea apartheidului Frederik de Klerk, premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul președinte al Poloniei Lech Walesa și alții.

Printre cei care au refuzat invitația se numără fostul președinte american Bill Clinton și soția lui, fostul secretar de stat Hillary Clinton, cancelarul german Angela Merkel, fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov și ambasadorul argentinian la Londra.

Rămășițele răposatei, moartă la 87 de ani, urmează să fie incinerate, așa cum și-a dorit.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG