Linkuri accesibilitate

„Ofensiva anticorupţie”: cum a fost şi cum va fi (România liberă)


Declinul liberalului Crin Antonescu (22, Hotnews)


Ofensiva anticoruptie asa cum a fost ea purtata de Daniel Morar si Monica Macovei nu mai este posibila, arata Alina Mungiu-Pippidi in comentariul sau din Romania libera. Comentatoarea recunoaste meritele deosebite ale fostului procuror sef anticoruptie si respectiv ale fostului ministru de justitie, dar spune ca pasul facut in perimetrul politicii de DNA si de profesionistii anticoruptiei a dus la blocaj. Structurile anticoruptie din Romania au functionat paradoxal, spune Mungiu, si anume fara niciun sprijin dinspre guvernanti, chiar dimpotriva. Daniel Morar a putut obtine rezultate la DNA exclusiv cu sprijinul Bruxelles-ului, in ciuda tuturor oprelistilor si a celor intamplate vara trecuta, cand Uniunea Social Liberala a trebuit sa supuna unui referendum suspendarea presedintelui Traian Basescu. Democrat-liberalii au facut atunci campanie sub sloganul „Eu votez DNA”, iar acest lucru n-ar fi facut decat sa transforme Directia Nationala Anticoruptie intr-o ţintă şi să inducă în eroare votanţii. Si intrarea Monicai Macovei in politica, respectiv, in Partidul Democrat-Liberal, a fost o greseala, e de parere Alina Mungiu. O citam: „a expus si mai mult DNA, iar ei nu i-a adus o influenţă mai mare în PDL (...), la Bruxelles cuvantul ei ar fi avut mai multă trecere fără implicarea politica”. Cum anticoruptia nu se mai afla acum nici in mainile lui Daniel Morar, nici ale Monicai Macovei, autoarea articolului din Romania libera vede o singura solutie: rolul lor sa fie preluat de premierul Victor Ponta insusi, care sa-si asume politic aceasta misiune, asa cum a facut-o presedintele Traian Basescu inaintea coabitarii cu guvernarea USL.

Alte comentarii din presa de azi atrag atentia ca partenerul de coalitie al lui Victor Ponta, liberalul Crin Antonescu, este in declin evident. In revista 22, Ioana Ene observa ca stanga este pe cale sa ramana fara candidat la alegerile prezidentiale, daca nu cumva se hotaraste social-democratul Ponta sa candideze. In schimb, mai spune autoarea, la dreapta politica nu se intrevede niciun lider capabil sa concureze candidatul stangii, oricare va fi el.

Crin Antonescu i se pare cam descumpanit si lui Dan Tapalaga. Un articol scris pentru Hotnews si reluat in 22, discuta recenta si neasteptata aparitie a liderului liberal la postul de televiziune al opozitiei, B1TV. Ar fi fost de presupus ca se incearca o recalibrare de imagine, asa cum face in ultima vreme pentru sine Victor Ponta, dar Antonescu nu a adus deocamdata nimic convingator. „Crin Antonescu avea nevoie de ceva mai inteligent de spus decat monotonul jos Basescu. N-a avut”, scrie Dan Tapalaga.
XS
SM
MD
LG