Linkuri accesibilitate

Atacurile de la Boston - în căutarea vinovaților


Barack Obama: „toți indivizii sau grupurile responsabile vor simți întreaga asprime a justiției”.



Anchetatorii americani conduși de FBI examinează înregistrările video făcute de spectatori Maratonului de la Boston în încercarea de a găsi autorii dublului atac cu bombă de luni, care a ucis trei oameni și a rănit aproximativ 130, inclusiv copii.

Cele două bombe au fost detonate la interval de câteva secunde în mijlocul spectatorilor aflați în apropierea liniei de finiș al unuia dintre cele mai faimoase maratoane americane. Exploziile produse, potrivit autorităților, la o distanță de 45-90 de metri una de cealaltă, au rupt picioarele unor oameni, au doborât la pământ alergătorii care treceau prin apropiere, au spart geamurile clădirilor. Televiziunile au arătat dâre de sânge pe stradă.

Cele două explozii de la maratonul din Boston
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00

Autoritățile spun că nimeni nu și-a asumat responsabilitatea pentru atacuri și nu s-au înregistrat avertismente în prealabil.

Președintele Barack Obama a spus într-o scurtă declarație la casa Albă că autorii atacului vor fi găsiți. „Nu știm încă cine a făcut asta și de ce, și nimeni nu trebuie să tragă concluzii premature. Dar să nu aveți nici o îndoială că vom afla totul, iar toți indivizii sau grupurile responsabile vor simți întreaga asprime a justiției”, a spus Obama. El nu a folosit sintagma „atacuri teroriste” pentru a descrie exploziile.

David Abel, reporter la „The Boston Globe” care s-a aflat în apropierea unei explozii spune că a fost martorul celei mai cumplite scene din viața sa. Când a deschis ochii închiși instinctiv la auzul exploziei a văzut pe jos oameni sfârtecați, sânge, sticlă spartă.

Poliția a îngrădit zona exploziilor care au avut loc în inima raionului comercial al Bostonului și se află în căutarea indiciilor. Securitatea a fost sporită în orașele New York, Washington, Los Angeles, San Francisco și altele.

În declarațiile făcute după explozii, președintele Barack Obama a spus că guvernul va folosi toate resursele necesare pentru a ajuta victimele și a desfășura investigațiile.

Agentul special al FBI, Richard DesLauriers a declarat că Biroul Federal pentru Investigații conduce cercetările cu sprijinul autorităților locale de la Boston și statul Massachusetts. El a spus că atacurile pot face obiectul unei „potențiale investigații antiteroriste”.

La Maratonul de la Boston, o cursă de 42 de kilometri, au luat parte aproximativ 23 de mii de sportivi din zeci de țări. Ediția de anul acesta a fost consacrată celor 26 de victime ale masacrului din decembrie la școala din Newtown, în Connecticut.

Maratonul este organizat anual de Ziua Patrioților, care este o sărbătoare în statul Massachusetts care comemorează războiul pentru independență din Statele Unite.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG