Linkuri accesibilitate

Criza din R.Moldova şi opoziţia liberală (22)


Un an de guvernare USL în România. Ce se vede? (Evenimentul zilei)

In ediția electronica a revistei 22, Vitalie Ciobanu se refera la situatia politica din Republica Moldova, dupa desemnarea democrat-liberalului Vlad Filat pentru a forma un nou guvern. Comentatorul nu mizează orbeste pe Filat, dar considera ca modul in care este contestat de liderul liberal Mihai Ghimpu este si imprudent si pagubos. Daca nu gaseste o solutie sa treaca peste declaratiile repetate impotriva premierului desemnat, Ghimpu va fi nevoit sa treaca in opozitie. Ce avantaj ar avea liberalii din aceasta miscare? Ce folos ar avea tara daca un partid politic de dreapta se va vedea izolat intr-o opozitie dominata de stanga comunista? – se intreaba comentatorul. „De ce să nu negociezi, - spune el, - de ce să nu participi la guvernare, sporind caracterul pro-românesc şi european al noii coaliţii”. ”Este preferabil să fii în interiorul, nu în afara jocului politic. Să corectezi, să cenzurezi eventualele derapaje ale guvernării din care faci parte, nu să cârteşti de pe bordură, neputincios, zidit într-o „puritate morală” care nici măcar nu este adevărată”. „Ura, emoţiile, afectele scăpate din frâu nu sunt un sfetnic bun în politică şi, mai ales, nu ţin loc de argument în strategia unui partid”, mai scrie Vitalie Ciobanu un revista 22.

Intr-un articol publicat de Evenimentul zilei, Mircea Mihaies reaminteste ca s-a implinit un an de cand Romania este guvernata de Uniunea Social-Liberala. Ce se vede? Il citam pe Mihaies: „Acelaşi haos în administraţie, aceeaşi corupţie, aceeaşi impotenţă a guvernanţilor, aceeaşi ticăloşie a oamenilor politici, aceleaşi aberaţii în parlament, aceeaşi rea-credinţă la televiziuni”. Cu alte cuvinte, indiferent cine se afla la conducerea tarii, situatia e aceeasi. Si trebuie schimbata situatia. Iar asta nu se poate face decat prin reformarea invatamantului. Romania are, in clipa de fata, mai multe universitati de stat decat judete. Situatia va deveni cu totul ridicola dupa regionalizare, se mai arata in acest articol din Evenimentul zilei.

Observatii asemanatoare face si Stefan Vlaston, invitatul site-ului ziare.com. El compara actualul numar de studenti – 800.000 – cu cel de dinainte de 1990 - 125.000. La vremea respectiva, aceasta cifra era corealata cu cererea de locuri de munca, ceea ce nu mai e cazul acum. Lovitura de gratie a fost data insa invatamantului de actualul ministru, Ecaterina Andronescu, in anteriorul ei mandat. In 2003, scolile profesionale au devenit peste noapte licee de arte si meserii, adica punti catre un „bacalaureat fraudat si apoi catre universitati de stat si particulare”.
XS
SM
MD
LG