Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu:„România este stabilizata”


Belgium -- Romanian President Traian Basescu arrives at the EU Headquarters in Brussels, 14Mar2013
Belgium -- Romanian President Traian Basescu arrives at the EU Headquarters in Brussels, 14Mar2013

Ambasadorul Norvegiei la Bucuresti: „Puteti hrani 80 de milioane de oameni, dar importati două treimi din alimente”




Președintele român Traian Băsescu a declarat joi într-un interviu televizat că situația economică și cea politică a țării sale s-au stabilizat, iar el este optimist în legătură cu viitorul imediat al României. Mulți, la București, văd în această declarație mai mult un semn că președintele s-a împăcat într-adevăr cu rivalii săi politici din guvern, și mai puțin că economia a fost pusă pe un făgaș corect.

Optimismul politicienilor români este mereu echilibrat de realismul analizelor pe care le fac strainii interesati de mersul României, experti sau diplomati.

Presedintele Traian Băsescu pare, de pilda, multumit de situatia economica a tarii atunci cind spune ca „România este stabilizata” sau cind vorbeste despre „semnele bune”, care au aparut, in sensul ca industria autohtona are cu 10 la suta comenzi mai multe decit anul trecut, iar exportul este in crestere, dupa ce oamenii de afaceri autohtoni s-au reorientat pe piete extra-comunitare.

Presedintele român, care pina acum a facut opozitie guvernului pare dintr-o data extrem de prietenos si de pozitiv cu executivul condus de premierul socialist Victor Ponta.

Presedintele si primul ministru au avut citeva succese comune, criticate dur de liberalii români, care se afla in arcul guvernamental alaturi de socialisti, controlind impreuna 70 la suta din Parlamentul de la Bucuresti.

Traian Basescu este un presedinte care se declara de dreapta, dar care vine tot dinspre stinga, in vreme ce premierul Victor Ponta, desi este presedintele socialistilor, nu s-a dovedit pina acum interesat de ideologia pe care o reprezinta.

E posibil sa-si pastreze munitia pentru alegerile prezidentiale de anul viitor, cind va avea nevoie cu adevarat sa mai relaxeze economia pentru a-si convinge electoratul, format mai ales din oameni needucati si de la tara.

Premierul român nu a avut prea multe initiative pentru acest segment, desi agricultura ar putea redeveni regina economiei autohtone, daca românii ar reusi sa atraga mai multe fonduri europene in acest domeniu.

Traian Basescu spera oricum la un buget european mai mare cu aproape 20 la suta pentru agricultura româneasca, pentru urmatorii sase ani.

Pina atunci, insa, ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Øystein Hovdkinn, se mira de neputinta românilor de a-si asigura necesarul alimentar. „Puteti hrani 80 de milioane de oameni, dar importati doua treimi din alimente” spune contrariat diplomatul nordic, nevenindu-i sa creada ca o tara cu 64 la suta teren arabil si 22 de milioane de locuitori reuseste sa aduca la Produsul Intern Brut doar 6 procente din agricultură.

„Este cel mai mare paradox, este o nebunie” a exclamat ambasadorul norvegian la o conferinta de presa in care a anuntat ca Islanda, Liechtenstein si Norvegia ii ofera României 300 de milioane de euro, suma nerambursabila pentru a pune in practica proiecte care sa duca la reducerea disparitatilor economice si sociale.

Din punctul de vedere al diplomatului nordic, România are un potential enorm in agricultura, dar cu toate acestea continua sa ramina rudimentara in acest domeniu.

Lipsa de industrializare se poate observa cel mai bine in structura exporturilor si importurilor, fiindca România exporta mai ales marfa bruta, care este ieftina si importa produse finite care sint scumpe.

Politigraf

XS
SM
MD
LG