Linkuri accesibilitate

Vlad Filat și Mihai Ghimpu, o imagine mișcată


Retrospectiva săptămânii politice din Republica Moldova.



Desemnarea premierului în exercițiu Vlad Filat să formeze tot el noul guvern și frământările declanșate în Partidul Liberal sunt principalele două subiecte politice ale acestei săptămâni, analizate de câțiva jurnaliști într-o retrospectivă alcătuită de Alla Ceapai.

Fostul director al Institutului Cultural Român de la Chișinău, Petre Guran, consideră că nominalizarea lui Vlad Filat la funcţia de premier nu a fost o surpriză, însă a repornit toate moriştile procesului politic:

„O surpriză nu poate fi socotită ţinând cont de faptul că este premierul schimbării. Este premierul care a dus Republica Moldova pe linia aceasta a unei apropieri concrete de UE. ce va urma depinde foarte mult acum de actorii politici din Parlament, în primul rând, de cele trei partide ale Alianţei. Şi după cum vedem şi astăzi evoluţia se socoteşte din oră în oră. Vom vedea dacă pe parcursul următoarelor zile se ajunge la o soluţie din prima sau din a doua, sau din a treia încercare a guvernului. Dar e cert că o nouă aşezare este necesară şi ieşirea din criză cât mai rapidă este un imperativ.”

Redactorul şef adjunct de la cotidianul „Adevărul”, Valentina Basiul, e de părerea că şansele sunt mari pentru ca Guvern Filat-3 să fie format, inclusiv cu voturile democraţilor:

„Acum deja toată presa descrie modul în care cele două formaţiuni, PD şi PLDM, îşi împart caşcavalul, adică funcţii, portofolii, posturi cheie. Or, cele două partide au împreună 46 de voturi. Le-ar mai trebui minim 5 voturi. În doar câteva ore am aflat astăzi că cel puţin două formaţiuni ar fi în prag de scindare. În primul rând mă refer la PL care a fost în centru atenţiei astăzi şi în următoarele zile va fi în centrul atenţiei. Nu ştiu exact câţi o să voteze, dar în mod sigur voturi pentru guvernul Filat ar putea veni din tabăra asta. Să nu uităm şi de grupul Mişin sau de alţi transfugi comunişti care în mod sigur nu mai au nici o şansă ca să intre în Legislativ. Deci, soarta lor depinde de asta. Aşa că am putea avea surprize gen Veronica Abramciuc sau Mişin, sau Sergiu Sârbu să voteze pentru guvernul Filat. Eu cred că acum nu e cazul ca domnul Ghimpu să treacă la retorica asta de tip FSB, România-Rusia, este depăşită şi îl pune într-o situaţie penibilă şi asta seamănă a delir.”

Mihai Ghimpu şi-a trăit traiul şi şi-a mâncat mălaiul în politică, tocmai din acest motiv, explică editorialistul de la trustul de presă Jurnal, Nicolae Negru, Consiliului Reformator al PL vrea să-l aducă pe Dorin Chirtoacă în fruntea partidului.

„Domnul Ghimpu a început să facă unele greşeli, a început să ia decizii fără acordul colegilor de partid. Poziţia sa în această criză politică a fost una de neînţeles, lipsită de logică, provocătoare şi destabilizatoare. În loc ca PL să ocupe o poziţie neutră în acest conflict, în loc să încerce să potolească spiritele, domnul Ghimpu dimpotrivă a turnat gaz peste foc. S-a inflamat el personal şi a încercat să inflameze şi publicul. Împărţea acuzaţii la stânga şi la dreapta şi într-un fel periclita viitorul PL. Într-un fel îndrepta Republica Moldova spre alegeri anticipate şi, desigur că, într-un fel submina nu numai viitorul european al Republicii Moldova, dar şi viitorul PL. S-au găsit mai multe persoane lucide, principiale, responsabile care nu vor să se împace cu această situaţie şi au hotărât să dirijeze acest proces de democratizare şi reformare. Trebuie să spunem, din păcate, că majoritatea partidelor de la noi sunt partidele unui singur om. Sunt un fel de srl-uri. Iată că membrii PL încearcă să demonstreze că ei nu vor să accepte această situaţie de pioni, de marionete care acţionează la impulsul şi la voinţa liderului lor.”

Europa Liberă: Dar credeţi că domnul Chirtoacă va accepta să fie liderul PL?

Nicolae Negru:
„Domnul Chirtoacă este într-o poziţie delicată fiindcă e vorba de unchiul său. Eu cred că el trebuie să înţeleagă că a venit momentul când trebuie să păşească peste această barieră a rudeniei. Dacă nu profită de această ocazie s-ar putea ca alte ocazii să nu mai existe. Domnul Chirtoacă a stat şi aşa destul de mult în umbra lui Mihai Ghimpu. Ghimpu a intrat în parlament pe spatele nepotului său, a lui Dorin Chirtoacă. Domnul Ghimpu, dacă ar fi fost raţional, lucid, dacă i-ar fi păsat de interesul partidului, trebuia demult să transmită conducerea partidului domnului Dorin Chirtoacă. Chirtoacă aflându-se în umbra lui din păcate a preluat şi unele apucături, un anumit stil de comportament care îi este propriu domnului Ghimpu, dar nu-i sta bine unui lider de factură europeană aşa cum el se vrea. Dorin Chirtoacă e în faţa dilemei - ori acum, ori niciodată. Acesta este momentul. Ori prinde acest moment, ori trenul s-a dus şi atunci dintr-un tânăr lider de partid cu perspective el se transformă într-un lider oarecare.”
XS
SM
MD
LG