Linkuri accesibilitate

Guvernul Ponta refuză un proiect de moratoriu față de datornicii băncilor


În România circa 100 de mii de oameni riscă să-și piardă casele fiindcă nu-și mai pot plăti ratele bancare.


În România, guvernul de centru stânga a respins un moratoriu de doi ani pentru deținătorii de ipoteci, care nu-și pot achita datoriile la bancă. Dar mai există șanse ca proiectul inspirat dintr-o lege asemănătoare din Spania să fie adoptat în cele din urmă. Relatează de la București corespondenta noastră, Sabina Fati:

In România circa 100 de mii de oameni risca sa-si piarda casele fiindca nu-si mai pot plati ratele bancare, de aceea cinci senatori socialisti au facut un proiect de lege care sa-i ajute pe cei aflati in dificultate. Proiectul de lege se refera românii, care din cauza crizei economice nu mai au resursele financiare necesare pentru a-si plati cheltuielile de intretinere a apratamentelor si au acumulat datorii atit de mari incit, casele lor vor fi scoase la licitatie pentru a se putea acoperi restantele, dar si la cei care au datorii la banci. Ideea proiectului era sa amine cu doi ani executarea silita a celor care sint in pericol sa-si piarda locuintele.

In perioada boom-ului economic, intre 2005-2008, pretul caselor depasea cu mult valoarea acestora, tocmai fiindca bancile acordau credite cu usurinta si cererea era mai mare decit oferta. Multi români au acceptat sa ia credite cu dobinzi mari si pe termen lung, stimulati de salariile bune pe care le aveau si fara sa-si ia masuri de prevedere. Acum pretul caselor s-a injumatatit si multi dintre cei care si-au cumparat imobile in urma cu sase-sapte ani reusesc cu greu sa-si achite ratele, in conditiile in care somajul este in crestere, iar inflatia tot mai mare afecteaza nivelul de trai.

Guvernul de stinga, condus de Victor Ponta a refuzat, insa, proiectul facut de senatorii socialisti, desi primise avizul Consiliului Legislativ. Impunerea moratoriului de doi ani a fost inspirata de modelul spaniol. Guvernul de la Madrid a aprobat la sfirsitul anului trecut un moratoriu similar, din „motive umanitare”, in conditiile in care numarul celor evacuati pentru ca erau datori la banci ajunsese la 500 pe zi.

In România lucrurile nu sint inca atit de dramatice, fiindca aici oamenii fac orice pentru a-si salva casele. Potrivit statisticilor de la Bruxelles, România este tara cu cel mai mare numar de proprietari de locuinte raportat la totalul populatiei: 96% dintre români au case proprietate personala, fata de 65% cit este media din Uniunea Europeană. Românii au reflex in acest sens, alimentat de perioada comunista, in care aproape toata lumea statea in casele statului.
Chiar si asa povara creditelor ramine si ratele sint mari, mai ales din cauza dobinzilor. In plus chiar statul i-a incurajat pe romani sa faca credite, institutind programul “prima casa” in 2009, cu gindul sa relanseze sectorul constructiilor. E adevarat ca guvernul de dreapta a mizat pe o astfel de solutie, dar programul este continuat si de executivul condus de premierul socialist al Romaniei, astfel incit o lege care sa le ofere o plasa de siguranta de doi ani celor care au luat credite si din motive obiective nu mai pot face fata, ar fi fost si un raspuns in oglinda, fata de cei care s-au lasat convinsi sa ia credite imobiliare.
In jur de 250 de mii de romani au astfel de credite, iar proiectul de lege, refuzat de premierul roman, viza o aminare cu doi ani a platii creditelor doar pentru cei care puteau dovedi ca au serioase probleme financiare sau pentru cei cu familii numeroase, monoparentale si persoane cu handicap.
XS
SM
MD
LG