Linkuri accesibilitate

Ambasada Drepturilor Omului și prevenirea torturii


Tamara Grejdean în dialog cu Veaceslav Țurcan.




De doi ani în Moldova activează o organizație neguvernamentală numită Ambasada Drepturilor Omului, filială a unei rețele internaționale. Corespondenta noastră la Chișinău Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu președintele acestei organizații, Veaceslav Țurcan, despre un proiect de prevenire a torturii în Republica Moldova.

Veaceslav Ţurcan: „Avem scopul de a oferi în primul rând acces la informaţie, cum anume corect urmează să lupţi împotriva torturii, ce anume este tortura, care sunt remediile de apărare a victimelor torturii la noi în ţară, în alte ţări, şi paralel care sunt posibilităţile de apărare a drepturilor în caz de refuz al nivel naţional, de epuizare a căilor interne de atac în Republica Moldova. Cum ulterior se poate de mers, de exemplu la Curtea Europeană sau la Comitetul ONU pentru Drepturile Omului.

Europa Liberă: Să înţeleg că va fi o platformă de informare, le va oferi cetăţenilor un itinerar, cum să îşi caute dreptate în cazul în care au fost supuşi torturii?

Veaceslav Ţurcan:
„Pentru acest caz sunt mai multe compartimente pe site, în timpul apropiat noi urmează să îl lansăm oficial. Aici o să fie mai multe recomandări pentru persoane care nu au studii juridice, ce anume urmează să întreprindă pas cu pas, dacă eşti maltratat, sau supus torturii, deţinut de organe de stat, de exemplu la poliţie. Ulterior se va oferi informaţie generală, şi la nivel naţional şi la nivel internaţional.”

Europa Liberă: Acest site vor conţine informaţii doar pentru cetăţenii care au fost supuşi relelor tratamente sau şi pentru cei care se angajează să facă justiţie?

Veaceslav Ţurcan:
„Aşteptăm ca acest site să fie vizitat şi de studenţi de la facultăţile de drept, şi de către avocaţi, avocaţi stagiari, procurori şi judecători deoarece pe acest site va fi plasată informaţie adunată de la diferite asociaţii neguvernamentale, din diferite surse de informare. Şi în acest caz, este o resursă care credem vă va fi utilă nu numai pentru Republica Moldova dar şi pentru ţările CSI.”

Europa Liberă: În cadrul acestei platforme de informare, intenţionaţi să stabiliţi şi un dialog cu vizitatorii, să vedeţi dacă este destul de clară şi accesibilă informaţia pe care o veţi plasa?

Veaceslav Ţurcan:
„Avem o experienţă destul de îndelungată, când acordam asistenţă juridică persoanelor care au fost maltratate, am instruit mai mulţi avocaţi şi până la urmă am ajuns la concluzia că mai bine oferim un suport informaţional prin intermediul internetului. Va fi o subdiviziune specială a site-ului , consultaţii gratuite, pentru persoanele care sunt victimele torturii. Ne limităm doar la victimele torturii, nu putem acoperi ceva mai larg. Vor fi puse întrebări la care noi urmează să oferim răspuns persoanelor care se vor adresa către noi. Avocaţii care vor participa în acest proiect, în mare parte vor activa gratis, adică nu avem posibilitate de a acoperi toate cheltuielile care sunt. Credem că în mare parte vom oferi un suport informaţional necesar şi pentru victimele torturi dar şi pentru avocaţii care acordă asistenţă juridică dar nu prea au experienţă.”

Europa Liberă: Republica Moldova a mai pierdut un caz la CEDO, pe un caz de tortură, în opinia dumneavoastră, de le se ajunge la Curtea de la Strasbourg şi nu se rezolvă aceste cazuri în instanţele naţionale?

Veaceslav Ţurcan:
„Este o problemă despre care au menţionat repetat, într-o perioadă mai îndelungată mai multe asociaţii pentru drepturile omului, situaţia de impuritate. În primul rând dorinţa de a aduce în faţa justiţiei persoanele care au comis tortura , este sau nu. A doua problemă, cât de independenţi sunt procurorii care exercită urmărirea penală, cercetează plângerile persoanelor care au fost maltratate. Pe de altă parte este o problemă care ţine de posibilităţile tehnice de care dispun experţii în cazurile când persoanele care au fost maltratate, ca ulterior acestea să fie cercetate şi să fie adunată informaţia cât mai pe deplin, ca să fie excluse orice dubii, orice îndoieli. Există o problemă complexă, destul de complicată. Dar până la urmă eu aş spune că prima întrebare este, se doreşte să se lupte cu tortura sau nu. Şi vedem că nu prea se doreşte, şi anume din această cauză am creat şi acest site şi avem de gând permanent să-l completăm deoarece volumul de informaţie este destul de mare.”

Europa Liberă: Doriţi să atrageţi atenţia celor implicaţi în carst domeniu, asupra greşelilor, lucrurilor care ar trebui să fie îmbunătăţite pentru a se face dreptate celor care au avut de suferit?

Veaceslav Ţurcan:
„Cred că şi una şi alta. În acest caz noi permanent vom fi în căutare de informaţii noi care vor apărea în acest domeniu şi o vom plasa la noi pe site. Pe de altă parte vom oferi şi răspunsuri la întrebările persoanelor care caută informaţii mai în detaliu, ceva mai aprofundat.”

Europa Liberă: Dar va fi posibil prin intermediul aceste platforme să se atragă atenţia asupra greşelilor care au fost comise de judecători sau procurori, atunci când au fost examinate cazuri de tortură în instanţele naţionale?

Veaceslav Ţurcan:
„Deocamdată pe site vom plasa informaţie care deja este pregătită, diferite analize, rapoarte care au fost efectuate de alte asociaţii neguvernamentale sau guvernamentale. În acest caz pur şi simplu vom aduna mai multe rapoarte, ca să fie un tablou cât mai plin. În continuare vom fi în căutare a diferitor noi metode de a dezvolta acest domeniu.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG