Linkuri accesibilitate

Serbia sub presiunea încheierii unui acord cu Kosovo


Un protestatar în fața sediului guvernului la Belgrad
Un protestatar în fața sediului guvernului la Belgrad

„Guvernul Serbiei se pronunță pentru reluarea urgentă a dialogului mediat de UE cu reprezentanții instituțiilor temporare de autoguvernare de la Pristina”.


Serbia a respins o recentă propunere, mediată de Uniunea Europeană, de normalizare a relațiilor cu Kosovo, spunând că nu garantează pe deplin securitatea și drepturile etnicilor sârbi din nordul fostei sale provincii. Dar Belgradul rămâne sub presiunea Uniunii Europene, care se pregătește să decidă dacă deschide negocierile de aderare cu Serbia.

Șefa politicii externe europene, Catherine Ashton și-a exprimat regretul la anunțul Serbiei că respinge acordul propus de Uniunea Europeană pentru normalizarea legăturilor cu Kosovo. Ea a cerut Belgradului să „depună un ultim efort pentru a se ajunge la o înțelegere”.

Catherine Ashton ar dori rezultate concrete înainte de 16 aprilie, când urmează să întocmească un raport de care va depinde dacă Uniunea Europeană va începe sau nu în iunie negocierile de aderare cu Serbia.

O purtătoare de cuvânt, Maja Kocijancic a spus că Belgradul trebuie să spune limpede ce dorește: „Discutăm aceste chestiuni de multă vreme. Credem că există pe masă toate elementele unei înțelegeri. Nu avem prea mult timp, așa că sârbii trebuie să spună clar ce doresc de fapt”.

Premierul Ivica Dacic
Premierul Ivica Dacic

Când a făcut anunțul despre respingerea propunerilor europene luni dimineața, la Belgrad, premierul sârb Ivica Dacic a sugerat că aceste propuneri nu țin cont de cerea să li se acorde o largă autonomie celor 50 de mii de etnici sârbi din nordul Kosovo.

„Prin participarea la dialog de până acum și deschiderea pentru compromis, guvernul Serbiei s-a arătat sincer hotărât să ajungă la un acord cuprinzător. Guvernul Serbiei nu poate accepta principii care le-au fost prezentate verbal negociatorilor săi, pentru că ele nu garantează securitatea deplină, supraviețuirea și apărarea drepturilor omului în cazul membrilor poporului sârb din Kosovo și Metohija".

Dar nici Serbia, nici Uniunea Europeană nu au dezvăluit conținutul exact al propunerilor respinse de Belgrad. Premierul sârb a precizat numai că țara sa dorește continuarea negocierilor. „Guvernul Serbiei se pronunță pentru reluarea urgentă a dialogului mediat de Uniunea Europeană cu reprezentanții instituțiilor temporare de autoguvernare de la Pristina”.

În cuvintele lui Dacic, Belgradul dorește „o soluție sustenabilă care va reprezenta o fundație solidă pentru construcția păcii permanente și securității depline pentru toți locuitorii din Kosovo și Metohija”, cum numește Serbia provincia populată majoritare de etnici albanezi, care și-a proclamat independența în 2008.

Pentru mulți sârbi, ea este leagănul națiunii sârbe și credinței ortodoxe iar Belgradul spune că nu va recunoaște niciodată secesiunea. Dar normalizare relațiilor cu Kosovo este una din condițiile de bază puse Serbiei de Uniunea Europeană pentru a începe negocierile de aderare.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG