Linkuri accesibilitate

Chişinăul va controla migraţia străinilor la linia administrativă cu Transnistria


Cu ce paşapoarte preferă să călătorească transnistrenii? Ce activităţi va finanţa guvernul moldovean în 2013 pentru reîntregirea ţării?

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Din luna mai, Chişinăul ar putea introduce elemente de control asupra migraţiei la linia administrativă cu regiunea transnistreană. Tiraspolul şi-a exprimat îngrijorarea, iar Chişinăul zice că măsura nu-i vizează pe locuitorii celor două maluri ale Nistrului, ci doar pe cetăţenii străini, opţional. Cu ce dificultăţi se confruntă locuitorii regiunii transnistrene atunci când pleacă peste hotare? Paşaportul cărei ţări l-ar prefera? Şi… Guvernul moldovean a aprobat Programul activităţilor de reintegrare a ţării pentru anul 2013.

***

Râul Nistru
Râul Nistru
Europa Liberă: Aşadar, autorităţile moldovene s-au văzut nevoite să vină cu precizări asupra deciziei de a deschide, din luna mai, şase puncte interne de control în localităţile Hârbovăţ, Hagimus, Sănătăuca, Dubăsari, Criuleni şi Rezina, menite să asigure condiţiile necesare pentru evidenţa străinilor care intră în Moldova prin segmentul central al frontierei cu Ucraina sau, altfel spus, segmentul transnistrean.

Deşi Chişinăul a informat cu mult timp înainte Tiraspolul despre intenţiile sale, administraţia transnistreană a reacţionat doar zilele trecute, sugerând tăios că decizia ar fi discriminatorie în raport cu locuitorii regiunii şi că ar putea chiar tensiona situaţia în zona de securitate.

În replică, Biroul pentru reintegrare al Republicii Moldova a precizat că măsura nu-i vizează pe locuitorii celor două maluri ale Nistrului, ci exclusiv pe cetăţenii străini care sosesc în Moldova în vizite de scurtă durată. Într-un comunicat al biroului se spune că procedura va fi una rapidă, gratuită şi strict benevolă.

De altfel, înregistrarea temporară a străinilor este o măsură absolut normală în orice stat din lume, iar în Moldova se practică aproape două decenii. Noutatea însă este că cetăţenii străini se vor putea înregistra, pentru comoditatea lor şi dacă vor dori, chiar la intrarea în ţară.

Asigurarea unui control mai bun asupra migraţiunii este una din condiţiile pe care Republica Moldova trebuie să o îndeplinească pentru ca cetăţenii săi, inclusiv cei din regiunea transnistreană, să poată călători fără vize în ţările Uniunii Europene. Lucru confirmat încă odată, cu această ocazie, de primul ministru Vlad Filat:

„Important este ca în Republica Moldova noi să avem un proces eficient de administrare a procesului migraţional, care este o condiţie indispensabilă în liberalizarea regimului de vize. Mai mult decât atât, avem evaluarea pozitivă din partea experţilor europeni în acest sens.”

***

Mai multe despre noul serviciu cu care autorităţile moldovene vin în întâmpinarea cetăţenilor străini, discutăm astăzi cu directorul de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă din Chişinău, Radu Vrabie:

Radu Vrabie
Radu Vrabie
Radu Vrabie: „Aceste puncte de control care vor fi instalate la hotarul administrativ cu regiunea transnistreană, - puncte de control interne, - sunt menite să asigure un control asupra cetăţenilor străini care trec prin Republica Moldova. Or, se cunoaşte faptul că Republica Moldova este în discuţii avansate privind semnarea unui acord de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană, iar una din prevederile acestui acord este asigurarea unui control a unor persoane care vin în special din Asia, care pot folosi teritoriul Republicii Moldova ca un teritoriu de tranzit spre Uniunea Europeană. Este cunoscut faptul că până acum nu sunt controlate persoanele care vin din partea stângă a Nistrului, ceea ce poate duce la faptul că anumite persoane de rea credinţă să intre pe teritoriul Republicii Moldova, iar de acolo pe teritoriul Uniunii Europene, fără a avea acte în regulă şi care ar putea să fie migranţi ilegali, nemaivorbind de aşa fenomene ca traficul de fiinţe umane, traficul de organe, etc. Această măsură a Chişinăului, deci, este una menită nu să intimideze populaţia din stânga Nistrului, ci mai degrabă să creeze o imagine a cetăţeanului Republicii Moldova şi care locuieşte în stânga Nistrului, şi Republicii Moldova ca o ţară, ca un stat sigur şi nu un stat periculos. Pentru că, aţi văzut şi dumneavoastră, în ultima perioadă, au apărut mai multe articole despre faptul cum Republica Moldova ar putea intra pe uşa din spate în Uniunea Europeană, este vorba despre acei migranţi moldoveni, lucru care, desigur, nu contribuie la imaginea bună a ţării.”

Europa Liberă: De ce îngrijorează atunci Tiraspolul această măsură a Chişinăului, care este una benefică şi pentru locuitorii regiunii transnistrene?

Radu Vrabie: „Sincer vorbind, pe mine m-a mirat această reacţie destul de dură şi bolnăvicioasă a Tiraspolului, pentru că nu există motive de îngrijorare. În primul rând, Chişinăului a procedat foarte corect. A informat toţi actorii, toţi partenerii externi, dar a informat şi Tiraspolul, chiar înainte de a face public acest lucru pe teritoriul Republicii Moldova - un lucru foarte important, de a preveni partenerii noştri de dialog, chiar şi pe cei de la Tiraspol, că uite cum vor evolua lucrurile. Deci, nu putem spune că aceste posturi vor fi instalate ilegal, aşa cum face Tiraspolul de altfel, şi nu fără a informa Tiraspolul. Pe de altă parte, din câte înţeleg eu reacţia Tiraspolului, - pe lângă faptul de a crea o anumită tensiune în procesul de negocieri, - mai este şi faptul că Tiraspolul va utiliza această situaţie pentru a negocia direct cu Chişinăul în încercarea de a-şi reitera pretinsul statut de „parte în negocieri”, or este cunoscut că Tiraspolul îşi doreşte de mai mult timp să devină „parte” în conflict, ca acest conflict să nu fie numit conflict transnistrean, ci conflict moldo-transnistrean, unde Tiraspolul, Transnistria să fie „parte” (recunoscută – n.r.). De aceea, cred că această reacţie a Tiraspolului nu încurajează procesul de negocieri şi sper să fie una doar la nivel de, să spunem, un fel de confruntare informaţională şi să nu meargă mai departe la anumite provocări care ar putea să tensioneze situaţia în zona de securitate.”

***

Europa Liberă: Cât de dificil sau uşor le este transnistrenilor să călătorească în străinătate, ţinând cont că aşa-zisul paşaport transnistrean nu este recunoscut de nici o ţară în lume. Sau pur şi simplu să treacă pe partea dreaptă a Nistrului? Cetăţenia cărei ţări o preferă pentru a putea călători? Am încercat să aflăm, discutând la întâmplare, în stradă, cu locuitori din oraşele Tiraspol şi Bender.

Cu paşaportul transnistrean la un protest împotriva aşa-numitei blocade economice. Punctul vamal Platonovo la hotarul cu Ucraina, 20 martie 2006
Cu paşaportul transnistrean la un protest împotriva aşa-numitei blocade economice. Punctul vamal Platonovo la hotarul cu Ucraina, 20 martie 2006
Ну, одна таможня работает с российским гражданством, только через Кучурганы. Да, центральная. Представляете, особенно когда на море едешь, что там делается летом? Там же километровые очереди стоят. Ну, я не знаю, как-то через другие границы чтоб тоже разрешали проезд. Через таможни другие.

– Здесь нет. С молдавской стороны. Придираются, говорят: ты по-русски разговариваешь. Там прямо придирались, на ровном месте. Мне это неприятно. А у меня есть гражданство другой стороны. У меня и той, и этой есть гражданство.

– У меня России. Ну, говорят, свободнее можно уехать, а с этим паспортом Молдовы проблематично. Я хочу в Израиль к дочери, вообще. Хотелось бы к дочери. Там больше признается российский паспорт, чем Молдовы.

– России. Я думаю, что Россия перспективное государство. И, в конце концов, это будет очень серьезная империя. Я так думаю, да. Будет в течение 20 лет следующих. Да, очень скоро. В российскую империю будет входить Белоруссия, Украина и, конечно же, Китай. Ну, Молдова будет Молдовой, наверное, будет Румынией.

– Ну, можно любое взять, главное, чтобы нас везде принимали. Ну, удобное… Я даже не знаю, у меня, в принципе, российское, поэтому я не знаю…

– Граждане России приветствуются везде. С удовольствием. Защищенные они не очень, конечно… Хочется чтобы Россия о нас позаботилась, о своих гражданах. Наверное, в социальном плане. Как заботится о собственных гражданах, на территории России проживающих, так, конечно же, хотелось бы, чтобы позаботилась о гражданах, проживающих за пределами России. Реализация материнского капитала, пенсионные программы и, конечно же, для малообеспеченных программы у них действуют хорошие. И жилье, конечно, для молодых семей.

– У нас здесь все ухудшится, ничего не изменится. Потому что такое место, отсюда надо уезжать, в Америку, наверное. Но не в Россию точно. Потому что там такая же ситуация, как и у нас. Только чуть-чуть получше.

***

Europa Liberă: Săptămâna trecută, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul activităţilor de reintegrare a ţării pentru anul 2013, care conţine proiecte sociale dedicate Zonei de securitate. O atenţie deosebită va fi acordată proiectelor de infrastructură şi reabilitării şcolilor. Într-un interviu ralizat de colega mea Valentina Ursu, vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a precizat că în bugetul de stat au fost prevăzute 15 milioane de lei pentru finanţarea activităţilor de reintegrare, o majorate cu 50 la sută faţă de anul trecut. Vicepremierul a precizat că acest fond este destinat atât localităţilor din partea dreaptă, cât şi a celor din partea stângă a Nistrului.

Eugen Carpov
Eugen Carpov
Eugen Carpov: „Este deja al treilea an, când bugetul Republicii Moldova prevede o sumă de bani alocată pentru activităţi orientate spre reintegrarea ţării. Anul trecut şi în anul 2011, în buget au existat câte 10 milioane de lei; pentru 2013, avem o sumă de 15 milioane, adică majorată cu 50%. Banii sunt orientaţi, în special, pentru proiecte care să aibă un caracter social-economic, umanitar, acordăm sprijin şcolilor, celor 8 şcoli moldoveneşti, cu predare în grafie latină. Toate şcolile au primit câte un ajutor unic, în valoare de 75.000 de lei, pe care să le folosească pentru necesităţile curente. Pe lângă aceasta, avem un şir de obiective legate de reparaţia, reconstrucţia, reutilarea unor obiective de menire socială, adică grădiniţe, şcoli, spitale, după care avem şi proiecte legate de construcţia de apeducte, construcţia de sisteme de canalizare, adică ajutor comunităţilor care sunt în zona de securitate. Un accent special, anul curent, a fost pus pe iluminarea localităţilor. Au fost selectate 14 localităţi, sunt 14 proiecte, care vor primi finanţare pentru construcţia sistemelor de iluminare stradală. Avem şi alte activităţi, cum ar fi, de exemplu, editarea a două volume de culegeri de documente care ţin de conflictul din anul 1992 şi procesul de negocieri. Vrem să facem o reconstrucţie la monumentul Capul de Pod Şerpeni, spre exemplu, şi altele.”

Europa Liberă: Prin aceasta, reuşiţi să convingeţi cetăţenii aflaţi în zona de securitate să nu-şi mai ia aşa-zisa cetăţenie a regiunii nerecunoscute?

Eugen Carpov: „Noi înţelegem foarte bine că regimul existent în zona de securitate impune anumite restricţii pentru locuitorii din zonă. Guvernul trebuie să vină în sprijinul acestor comunităţi, pentru a compensa lipsurile şi obstacolele, îngrădirile pe care le suportă populaţia din zonă. Tocmai din acest motiv există acest fond pentru acţiuni legate de reintegrare. Dar acest fond poate fi folosit nu doar pentru comunităţile din zona respectivă, controlate de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova. Noi suntem gata să elaborăm şi proiecte care să pună împreună localităţi, atât din stânga Nistrului, cât şi din dreapta Nistrului.”

Europa Liberă: Dar se pare că autorităţile de la Tiraspol deocamdată resping aceste oferte?

Eugen Carpov: „Deocamdată atitudinea partenerilor noştri de dialog din regiunea transnistreană este una care încă nu permite un asemenea grad de cooperare. Dar deschiderea există şi oricând noi putem să accesăm din fondul respectiv inclusiv surse financiare pentru asemenea proiecte.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, vă întrebam dacă vă deranjează sau vă îngrijorează faptul că un număr mare de locuitori din zona de securitate merg să obţină cetăţenia aşa-zisei „rmn”?

Eugen Carpov: „Eu nu pot vorbi despre cetăţenia aşa-zisei „rmn”, pentru că este un element nerecunoscut, care nu are o valoare pentru nimeni, nici pentru Republica Moldova, nici pentru statele din vecinătate, nici Ucraina, Rusia nu recunosc această aşa-numită cetăţenie sau aşa-numitele paşapoarte. Este un instrument pentru utilizare locală de către cei care astăzi administrează de facto regiunea, pentru a atrage cetăţenii de pe malul drept sau din localităţile controlate de autorităţile moldoveneşti de pe malul stâng, pentru a-i atrage cu diferite pârghii economice, financiare, sociale. Aici aş menţiona că, pentru obţinerea aşa-zisului paşaport transnistrean, se propune o pensie mai majorată, reducere pentru taxele la serviciile comunale, energie, căldură şi aşa mai departe. Deci sunt metode care nu cadrează cu procesul de reglementare, dar creează obstacole adiţionale.”

Europa Liberă: Locuitorii mai speră că veţi reuşi să daţi în exploatare podul de la Gura Bâcului. Există şanse astăzi ca totuşi acest pod să devină unul funcţional?

Podul de peste Nistru de la Gura Bîcului / Bîcioc
Podul de peste Nistru de la Gura Bîcului / Bîcioc
Eugen Carpov: „Podul poate fi pus în exploatare într-o perioadă foarte rapidă, calculată în câteva săptămâni. Autorităţile de la Chişinău au capacităţi tehnice şi financiare pentru a efectua lucrările de reparaţie, care sunt necesare pe acest pod şi pe drumurile adiacente, astfel ca el să devină funcţional. Spre regret, obstacolul este atitudinea celor de la Tiraspol.”

Europa Liberă: De ce se împotrivesc?

Eugen Carpov: „Pentru că văd respectivul obiect de infrastructură de transport legat de alte probleme cu caracter politic. Există un proiect de document care se discută de mai mult timp, el ţine de libertatea de circulaţie. La insistenţa celor din regiunea transnistreană, în documentul respectiv au fost incluse şi subiectul legat de podul de lângă localitatea Gura Bâcului, şi circulaţia liberă a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. S-a pus acolo şi problematica cetăţenilor ruşi sau ucraineni care sunt locuitori ai regiunii transnistrene şi care din nou trebuie să urmeze anumite proceduri, ca să îşi pună în legalitate cetăţenia respectivă pe care o au din partea altor state, precum şi circulaţia unităţilor de transport din regiunea transnistreană. Toate aceste elemente au fost puse împreună şi condiţionate unul de celălalt. În viziunea celor de la Tiraspol, dacă nu se rezolvă toate la pachet, atunci nu poate fi deschis nici podul de la Gura Bâcului, care este problema cea mai simplă de soluţionat.

Dar obstacolul de bază este că, în soluţionarea tuturor acestor probleme, pe care le-am enumerat eu, cu caracter preponderent politic, transnistrenii trebuie să înţeleagă că există câteva principii la care Republica Moldova nu va putea renunţa. În primul rând, noi trebuie să respectăm standardele internaţionale pe toate domeniile discutate. Doi: Republica Moldova, ca stat recunoscut pe arena internaţională, are angajamente cu partenerii săi din străinătate, în baza acordurilor bilaterale, multilaterale, ca parte a unor convenţii internaţionale sau ca participant în organizaţii internaţionale. Toate aceste angajamente trebuie respectate şi de către cetăţenii locuitori din stânga Nistrului sau agenţii economici, sau instituţiile care activează acolo. Doar aşa noi vom putea găsi soluţii şi pentru circulaţia autoturismelor din regiunea transnistreană, pentru funcţionarea băncilor, pentru deschiderea eventuală a aeroportului de la Tiraspol, navigaţia pe râul Nistru şi aşa mai departe. Doar cu respectarea principiilor pe care le-am enumerat. Alte soluţii astăzi nu există.”

Europa Liberă: Opinia vicepremierului pentru reintegrare al Republicii Moldova, Eugen Carpov, într-un interviu realizat de Valentina Ursu.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG