Linkuri accesibilitate

„Cea mai mare problemă este că s-a făcut o mişcare mare în 2009, dar schimbarea nu a fost”


Chișinău, 7 aprilie 2009.
Chișinău, 7 aprilie 2009.

Sondaj de opinie pe străzile Chișinăului.




Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00
Link direct


Peste un an fărădelegile comise de oamenii legii în timpul manifestațiilor de protest anticomuniste care au avut loc la Chișinău în aprilie 2013 vor fi prscrise. Mai crede lumea în aflarea adevărului despre ce s-a întîmplat atunci? Este întrebarea pe care Alla Ceapai a adresat-o cîtorva locuitori ai capitalei moldovenești.

„Nu cred că se va afla adevărul despre 7 aprilie, dacă nu s-a aflat până acum. Nu cred că vor fi oameni care chiar dacă vor şti adevărul îl vor spune.”

„În condiţiile în care decurg jocurile politice azi eu cred că nu vom mai afla adevărul despre evenimentele din 7 aprilie 2009.”

„Cine este vinovat de cele întâmplate nu vom şti, precum nu cunoaştem şi câte persoane au decedat la acel moment, se ştie că 3-4, dar adevărul este ascuns undeva. Şi cred că e o ruşine foarte mare. Cred că se putea în 2009 să fie schimbate lucrurile fără tortură.”

„Cea mai mare problemă este că s-a făcut o mişcare mare în 2009, dar schimbarea nu a fost. Nu s-au schimbat lucrurile, s-au schimbat numai culorile şi atât.”

„Persoanele care au fost atunci în funcţii de răspundere sunt promovate. Nu sunt trase la răspundere, nu sunt suspendate, nu sunt anchetate în nici un caz, dar sunt promovate. Ceea ce este o ipocrizie a justiţiei de fapt.”

„Dacă până acum nimic nu s-a descoperit sau poate s-a descoperit, dar nu s-a dorit să se afle toate şi nu a ieşit nimic la iveală, mai departe puţine şanse că se va afla.”

Europa Liberă: Dar nu este voinţă din partea cui ca societatea să afle adevărul despre 7 aprilie 2009?

„Nu este voinţă şi implicare din partea organelor de drept. E o parte a istoriei noastre contemporane şi trebuie să se verse lumină. Cetăţenii Republicii Moldova aşteaptă, dar nimeni nu o face, inclusiv oamenii legii care primesc bani pentru aceasta.”

„Ceea ce nu s-a făcut în patru ani, şansele să se facă într-un an sunt foarte mici. Problema cea mai mare este că într-un an expiră termenul de prescripţie a acestor cazuri, deci când pot fi ele investigate.”

Europa Liberă: Şi atunci mai credeţi că se va afla adevărul, iar cei care se fac vinovaţi vor fi traşi la răspundere?

„Sper că se va reuşi, deşi a rămas foarte puţin timp. Este o şansă pentru Guvern să repare această breşă a justiţiei. ”
XS
SM
MD
LG