Linkuri accesibilitate

Minutul de reculegere, criza politică și protestul comuniștilor


Moldova -- Moldovan Parliament building, Chisinau, 24Feb2012
Moldova -- Moldovan Parliament building, Chisinau, 24Feb2012

Retrospectiva săptămânii politice.





Deputații fostei majorități au ținut astăzi un moment de reculegere în amintirea tulburărilor de la 7 aprilie 2009, când au fost devastate clădirile parlamentului și președinției dominate atunci de comuniști. Sute de tineri au fost ulterior vânați și reținuți de poliție, maltratați în stradă sau în comisariate. Cel puțin un tânăr, Valeriu Boboc, a murit. Condamnări sunt mult mai puține. Aniversarea așteptată duminică este punctul de plecare al retrospectivei săptămânale alcătuite de Alla Ceapai.

Moderatoare emisiunii „Politica” de la TV7, jurnalista Natalia Morari califică drept o ruşine naţională minutul de reculegere pentru victimele din 7 aprilie cu care parlamentarii şi-au început astăzi şedinţa Legislativului:

„Eu cred că este de fapt o ruşine naţională că deja al patrulea an de fiecare dată în ajunul zilei de 7 aprilie în parlament se ia un minut de reculegere, dar în afară de asta noi nu ştim nimic la ziua de astăzi ce a fost pe 7 aprilie. De ce s-a întâmplat? Cine a permis ca acest lucru să se întâmple? Presupun că nu ştim nimic din toate acestea pentru că nu le convine nimănui. Nici celor din fosta guvernare comunistă, nici celor din actuala guvernare. De ce? Este deocamdată o întrebare la care eu nu am un răspuns. Sau îl am, dar aş prefera să nu îl vociferez acum, pentru că ar fi foarte trist să recunoaştem că prea multă lume a fost implicată şi e prea trist să aflăm ce totuşi s-a întâmplat pe 7 aprilie. Mai mulţi, inclusiv actualul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase a dat de înţeles de ce de fapt s-a întins până acum pentru că în maxim câteva luni expiră termenul în care cei care se fac vinovaţi de evenimentele din 7 aprilie ar putea fi traşi la răspundere. Deci nimeni nu va mai fi pedepsit şi mă tem foarte mult că se va repeta scenariul românesc. Până la ziua de astăzi în România nu se ştie foarte clar ce s-a întâmplat totuşi la acea tragică revoluţie din 1989. Cel mai probabil vom trăi acelaşi scenariu, din păcate.”

La o lună de la demiterea Guvernului Filat, lideri din fosta AIE nu au identificat o soluţie de depăşire a crizei politice. Chiar dacă săptămâna viitoare ar putea fi găsit un compromis privind candidatura la funcţia de premier, editorialistul de la trustul de presă Jurnal, Petru Bogatu, spune că această criză ar putea să mai dureze:

„Chiar dacă în aparență unora le pare că există anumite bariere temporale în vederea în vederea depăşirii crizei guvernamentale, ele de fapt nu sunt. Se poate crea o situaţie când această criză guvernamentală, iar noi putem vorbi de o criză guvernamentală pentru că o lună deja Republica Moldova nu are guvern şi încă nu este desemnat un viitor prim ministru. Iar viitorul prim ministru ar mai avea nevoie de încă două săptămâni ca să formeze Guvernul. Practic noi prelungim această criză încă cu o lună, pentru că, repet, nu este desemnat primul ministru. Dar zic că se poate crea o situaţie în cazul unor negocieri eşuate, pentru că primul ministru va trebui şi el să poarte negocieri cu partidele, cu miniştri, cu persoanele care trebuie încorporate în viitorul guvern, deci ele ar putea să eşueze şi atunci trebuie să punem punct şi să o luăm de la capăt. Deci, dacă nu se mişcă mai repede clasa noastră politică, cele trei partide din fosta alianţă, această criză ar putea să dureze foarte mult încă.”

Protestul organizat ieri de comunişti, de această dată şi la Reşedinţa Şefului statului, dar şi la sediul Delegaţiei UE la Chişinău este, în opinia editorialistului Petru Bogatu, un comportament firesc al opoziţiei care insistă asupra declanşării alegerilor anticipate:

„Opoziţia îşi face jocul. Este evident că PCRM când a votat pentru căderea Guvernului şi crede, probabil, că datorită acestui fapt şi-a înscris nişte puncte în palmaresul politic vrea să adune şi alte puncte. De aceea aşteaptă în fond cele trei partide să se împiedice. Comportamentul comuniştilor zic că este rezonabil atâta timp cât rămân în cadrul legii, pe terenul legal şi nu se întâmplă lucruri care au avut loc data trecută când au recurs la nesupunere civică. Până la proba contrarie putem spune că comuniştii au adoptat un comportament normal pentru o opoziţie într-o ţară democratică” a fost opinia editorialistului Petru Bogatu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG