Linkuri accesibilitate

Președintele Moldovei Nicolae Timofti a amânat desemnarea unui nou premier


„Atunci când mă voi convinge că situaţia s-a creat pentru a numi o persoană, eu am s-o numesc.”




La expirarea celui de-al doilea termen pe care președintele Nicolae Timofti și l-a fixat ca să anunțe un nou premier, șeful statului a amânat din nou decizia. Președintele a spus astăzi că ar dori să le mai dea timp pentru împăcare partidelor fostei majorități și a respins din nou cererea comuniștilor să convoace deja anticipatele. Relatează Liliana Barbăroșie.


Preşedintele nu a mai riscat astăzi să dea o dată precisă la care ar putea nominaliza premierul. Până acum şeful statului a numit deja două termene, 1 şi 5 aprilie, la care tot el a renunţat din cauza neînţelegerilor dintre fostele aliate. Astăzi Nicolae Timofti a spus doar că orice s-ar întâmpla, termenii rezonabili vor fi respectaţi:

„Atunci când mă voi convinge că situaţia s-a creat pentru a numi o persoană, eu am s-o numesc. Să nu ne grăbim. Mai bine să aşteptăm vreo câteva zile, pentru ca să nu pierdem mai mult timp pe urmă. Termenii vor fi respectaţi întocmai.”

Nicole Timofti a dat clar de înţeles că atunci când vorbeşte despre respectarea unor termene, are în vedere 45 de zile care încep să curgă, aşa cum crede preşedintele la unison cu partidele foste aliate, din momentul primei nominalizări.

Numai că potrivit unor experţi, printre ei Corneliu Ciurea de la IDIS „Viitorul”, dimpotrivă, cele 45 de zile sunt prevăzute de constituţie pentru întreaga procedură, prin urmare preşedintele face jocul partidelor ce l-au ales tergiversând instituirea guvernului.

Iată ce ne spunea ieri expertul într-un interviu:
„Înaintând candidatura, domnul Timofti ar fi putut să grăbească procesul de negocieri şi de desemnare a unei candidaturi care să întrunească majoritatea. El nu a vrut să facă asta, probabil ţinând hangul alianţei. Astfel domnul Timofti riscă să ajungă şi el în categoria unor politicieni neserioşi, pentru că am reţinut acest termen, 5 aprilie. Acum el cu uşurinţă revizuieşte acest termen şi ne trimite la o dată incertă şi neclară ce ţine de interpretarea noţiunii de termen rezonabil. Întârzierea este nemotivată pentru că încalcă oarecum spiritul constituţiei. Chiar dacă, juridic, se pare că alianţa are această posibilitate de a tărăgăna procesul, dar constituţia totuşi, ca spirit, spune că cele 45 de zile trebuie să înceapă în momentul în care a fost demis guvernul. Asta este interpretarea logică a unui proces politic.”

Şeful statului speră totuşi că săptămâna viitoare va putea anunţa un nume de candidat. Tot despre săptămâna viitoare vorbea ieri într-o emisiune televizată şi preşedintele democraţilor, Marian Lupu. Astăzi, însă, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, anunţând că nu mai participă la nici o negociere cât timp candidatul liberal-democraţilor rămâne Vlad Filat, i-a amintit democratului că a votat o moţiune bazată pe acuzaţii de corupţie aduse acestui premier.

Aşa că nu se ştie dacă noul termen, vag, anunţat de preşedinte va putea fi respectat. Din moment ce va fi pronunţat un nume de potenţial premier, nici preşedintele, nici partidele nu vor mai avea însă decât o lună şi jumătate la îndemână pentru a instala un guvern.
Previous Next

XS
SM
MD
LG