Linkuri accesibilitate

Cehia își repune ceasul la ora europeană


Milos Zeman: „ne alăturăm curentului principal al integrării europene”.


Săptămâna aceasta la Praga a avut loc o ceremonie cu semnificație specială: în curtea castelului unde și-au avut reședința regii, apoi președinții țării a fost înălțat alături de steagul Cehiei drapelul Uniunii Europene. De ce abia acum, la aproape nouă ani de la aderarea Cehiei la Uniune, ne spune Mircea Țicudean.

Ceremonia de miercuri de la castelul praghez, unde s-a înălțat în premieră drapelul Uniunii Europene, a fost ideea noului președinte al Cehiei, Milos Zeman, care a reasigurat astfel Bruxelles-ul și compatrioții că epoca euroscepticului său predecesor Vaclav Klaus s-a încheiat definitiv.

Ceremonia la care a participat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost urmată de semnarea de către președintele Cehiei Milos Zeman a acordului care permite Uniunii Europene să ajute țările din zona euro confruntate cu mari datorii, ca Grecia sau Portugalia. Fostul președinte Vaclav Klaus refuzase luni de-a rândul să semneze înțelegerea, facând din Cehia singura țară care nu ratificase acest amendament la Tratatul de la Lisabona.

Același Vaclav Klaus, supranumit odată de revista „Economist” „moșul bombănitor de la Praga”, a refuzat ani de-a rândul să permită reședinței prezidențiale să se alăture celorlalte instituții de stat, care arborează drapelul albastru cu stele aurii al Uniunii alături de drapelul roșu-alb-albastru al Cehiei încă de la aderarea țării la organizație în mai 2004.

La ceremonia de miercuri s-a văzut și mai ales s-a auzit limpede că Vaclav Klaus are mulți suporteri în antipatia lui pentru Uniunea Europeană. Zeci de eurosceptici au fluierat pe tot parcursul festivității, purtând pancarte pe care scria de exemplu: „Vrem să trăim într-o țară liberă, nu sub dictatul Bruxelles-ului”. Mai mulți protestatari au calificat ceremonia drept „rușinoasă” și „bolșevică”, iar unii dintre ei a spus că steagul unei puteri străine se ridică întotdeauna pe teritoriul unei țări cucerite. După ceremonia fluierată din belșug de protestatari, Jose Manuel Barroso a încercat să asigure opinia publică din Cehia că asemenea temeri sunt nejustificate.

Barroso a spus că Uniunea Europeană apără interesele naționale ale țărilor membre odată cu interesul european și nu confiscă puterile națiunilor, ci dimpotrivă le mărește asigurându-le un rol comun mai mare pe scena globală.
La aceeași conferință de presă președintele ceh Milos Zeman a insistat că înălțarea drapelului Uniunii este ceva firesc.

„Chiar dacă ceremonia de astăzi a avut loc cu întârziere, a avut loc, slavă Domnului, și arată că ne alăturăm curentului principal al integrării europene” – a spus Zeman.

În sondajele de opinie cehii se clasează mereu pe locuri codașe în ce privește simpatia pentru Uniunea Europeană, căreia unii îi reproșează că face jocurile marilor companii avide de câștig, alții că dimpotrivă este prea socialistă, iar alții că nu face decât să cheltuiască cu o birocrație disfuncțională banii plătitorilor europeni de impozite.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG