Linkuri accesibilitate

Justiția și compromisul Ponta-Băsescu (ziare.com)


„Trustul Intact... expert în infantilizare colectivă” (Hotnews).



Intelegerea dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu privind propunerile pentru procuror general si procuror sef anticoruptie este privita in presa drept o solutie rationala la o situatie imposibila. In schimb, numele inaintate de premier Consiliului Superior al Magistraturii aduna tot mai multe indoieli.

Ioana Ene, de la ziare.com, gaseste ca Laura Codruta Kovesi, propusa sa conduca Directia Nationala Anticoruptie, s-a dovedit prea adaptabila in pozitia de procuror general, pe care a avut-o pana nu demult. Cel care ar urma sa o inlocuiasca la Ministerul Public, Tiberiu Nitu, sta si mai rau. Intr-o incercare anterioara de numiri pe aceste pozitii, Nitu a fost audiat de CSM si a fost respins. Pana la urma, neasteptata intelegere dintre Ponta si Basescu ar avea o singura semnificatie: Uniunea Social Liberala a reusit sa scape de cel mai temut magistrat, Daniel Morar. Pentru a fi scos din joc, acesta a fost numit judecator la Curtea Constitutionala.

In Romania libera, Alina Mungiu Pippidi este si ea de parere ca presedintele si premierul au facut gresit selectia, chiar daca au procedat rational cazand la intelegere. Exista totusi, un avantaj: daca pana acum presedintele avea dreptul sa-i numeasca si pe procurorul general si pe seful anticoruptie, acum s-a obtinut ca unul dintre ei sa fie optiunea premierului – este vorba de Tiberiu Nitu, propus la Parchetul general. Alina Mungiu Pippidi vede un progres si in atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii, care nu accepta aceste numiri si vrea concurs deschis. In opinia comentatoarei de la Romania libera, este o dovada de ”independenta” a magistratilor.

Sunt si comentatori care nu vad cu ochi buni alianta premier-presedinte, chiar asa conjuncturala cum este. O analiza din gandul.info o socoteste o „solutie imorala”, iar editorialista publicatiei, Rodica Ciobanu, propune corectarea ei printr-un refuz al celor propusi de Victor Ponta. S-ar putea declansa astfel o procedura de selectie.

Un comentariu mai general la ceea ce se intampla in politica si justitia din Romania face Vladimir Tismaneanu, intr-un interviu acordat unei publicatii timisorene si reluat de Hotnews" „Am ajuns să nu mai văd posibilă condamnarea lui Dan Voiculescu. Trustul Intact are o putere extraordinară, [...] în România [...] este expert în infantilizare colectivă. [...] Presiunile sale, de fapt ale patronului său, sunt gigantice. Tocmai de aceea ma îndoiesc că Victor Ponta va mişca în front în chip decisiv. Poate mima anumite dezacorduri, dar, dacă vrea să rămână în funcţie, susţinut de USL, nu poate sa divorţeze de partenerii şi protectorii săi”.
XS
SM
MD
LG