Linkuri accesibilitate

Dosarul 7 aprilie 2009 revine în atenţia presei (Timpul, Adevărul, ZdG)


Demnitarii nu se grăbesc să-şi publice declaraţiile de avere (Anticorupţie.md)


Apropiata aniversare a tulburărilor din aprilie 2009 captează atenţia multor ziare de la Chişinău, iar încă un pretext este protestul de ieri al tinerilor de la unul din locurile torturii, Comisariatul General de Poliţie.

„Timpul” notează într-un articol că, în timp ce majoritatea acuzaţiilor de tortură se tărăgănează, peste un an poliţiştii care au maltratat tinerii în comisariatele de poliţie nu vor mai putea fi traşi la răspundere, pentru că atunci expiră termenul de prescripţie de cinci ani pentru rezolvarea a astfel de cazuri.

Din lipsă de bani, continuă tema cotidianul „Adevărul”, nici clădirea Preşedinţiei, nici cea a Parlamentului, distruse în timpul acelor evenimente, nu a fost reabilitată. În bugetul pentru acest an nici nu au fost prevăzuţi bani pentru aceste edificii, nuanţează publicaţia.

Majoritatea oamenilor legii care au făcut justiţie prin comisariate şi-au păstrat funcţiile, unii chiar fiind avansaţi, atrage atenţia la rândul său „Ziarul de Gardă”. Doar patru „judecători din iad” au fost excluşi din sistem, demis fiind doar unul, iar doi au revenit în sistem în calitate de avocat, mai precizează publicaţia.

Tot „Ziarul de Gardă” se ocupă astăzi de soarta lui Vitalie Pârlog, fostul ministru de justiţie din perioada comunistă care ar putea deveni procuror general. Ziariştii au aflat, bunăoară, că acesta locuieşte într-un imobil de lux de pe strada Ciocârliei din Chişinău, estimat la aproximativ 5 milioane de lei şi publică poza acestei case impresionante. La fel, dintr-un editorial semnat de redactorul şef al publicaţiei, Alina Radu, aflăm că domnia sa şi-a susţinut recent teza de doctor şi că specificul lucrării este libertatea de exprimare.

Reporterii de la „Timpul” îl citează pe ministrul justiţiei în exerciţiu, Oleg Efrim, care susţine că o bună parte dintre măsurile care vizau reformarea justiției, preconizate pentru anul 2012, au fost blocate chiar de către angajații din sistem. Insuficienţa fondurilor și resurselor calificate, întârzierile şi inacţiunea personalului din sistem au determinat un procent modest de obiective de reformă realizate, 56%, restul urmând a fi îndeplinite în perioada imediat următoare, potrivit afirmațiilor lui Efrim.

Alina Ţurcanu, redactorul şef al cotidianului „Adevărul” se întreabă la ce bun au discutat vreo două săptămâni cei din eşalonul doi al partidelor din fosta AIE, dacă „PLDM insistă pe Filat la funcţia de premier, Lupu ne zăpăceşte cu declaraţii sofisticate „ca formă şi ca conţinut”, iar Ghimpu tună şi scapără că nu acceptă candidatura lui Filat”. La părerea ziaristei, liderii politici tind spre anticipate. „Cu frică, tupeu sau încredere naivă, toţi îşi desenează deja scenarii de campanie şi înalţă rugi partinice la dumnezeul electoral. N-ar fi mai corect dacă aţi da cărţile pe faţă şi ne-aţi scuti de necesitatea de a vă asculta în continuare vorbele „de duh” şi piruetele lingvistice despre „negocieri pe malul râpei?”, se întreabă autoarea.

Portalul „Anticorupţie.md” scrie că până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale. Pe pagina web a Parlamentului R. Moldova nu a fost publicată nicio declaraţie de venituri şi proprietate pentru anul 2012. Reporterii portalului notează că până la 31 martie curent, demnitarii şi persoanele cu funcţii publice erau obligaţi să-şi depună declaraţiile de avere în cadrul entităţilor unde activează.
XS
SM
MD
LG