Linkuri accesibilitate

„Circul stă să înceapă” (Adevărul)


„Puterea îl strică pe om...” (Timpul).


De ce liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a pornit prin universităţi, brusc amintindu-şi de dragostea şi grija faţă de tineri? De ce colegul lui de guvernare, liberal-democratul Vlad Filat, a demarat turul raioanelor, în doar o săptămână ajungând la Cimişlia, Străşeni şi Cahul? De ce şi formaţiunile mici s-au animat, unele ieşind în stradă cu tradiţionalul subiect de scandal – limba pe care o vorbim? Valentina Basiul, redactorul şef adjunct de la „Adevărul”, găseşte într-un editorial publicat astăzi o singură explicaţie la toate aceste mişcări de pe scena politică moldovenească – interesul electoral.

„Parcă suntem condamnaţi să repetăm cel puţin o dată la doi ani acelaşi scenariu. Votăm în funcţie de opţiunile geopolitice, indiferent că alegem un primar de oraş sau o formaţiune ce ar face regulă în economie sau în justiţie. Parcă nu am mai avea alte probleme în această ţară. Noi, naivii, credem în speculaţiile cu tentă patriotică, iar ei vin la guvernare pentru a-şi schimba casele, maşinile şi a face avere”, este concluzia autoarei.

„Circul stă să înceapă. Păcat că nu mai avem o arenă funcţională, unde trupele să vină, pe rând, să ne sperie sau să ne înveselească, să ne cerşească aplauze sau să ne înduioşeze. Acum, doar cei care au bani o pot face la TV”, mai scrie jurnalista.

Reporterii de la „Adevărul“ publică şi un articol despre problemele pictorilor moldoveni. După ce au stat de vorbă cu mai mulţi artişti plastici din Chişinău pentru a vedea cum sunt vândute picturile şi cine sunt cei care le cumpără, ziarul scrie că toţi sunt de părere că pentru a te afirma ca plastician trebuie să participi mai întâi la concursurile internaţionale, la licitaţii şi expoziţii şi să te înscrii în Uniunea Artiştilor Plastici, ca să ai statut de profesionist. Dar cel mai important e să îţi faci relaţii printre oamenii cu bani. „În lipsă de clienţi locali, pictorii moldoveni sunt nevoiţi să-şi caute clienţi peste hotare sau printre afaceriştii înstăriţi şi angajaţii din misiunile diplomatice. Unele lucrări ajung să coste mii de euro”, scrie publicaţia.

Există un adevăr recunoscut de toţi: puterea îl strică pe om”, este ideea pe care se centrează editorialul lui Constantin Tănase de la „Timpul”. Editorialistul îşi aminteşte de primul Parlament în care veniseră mulţi de la ţară - oameni simpli, modeşti, cumsecade. Deja după primele săptămâni de „deputăţie”, se puteau deja observa unele mutaţii în psihologia lor, observă Tănase şi trece şi la cei care conduc acum. Îndemnul său este să nu căutăm explicaţii logice la ceea ce se întâmplă pornind de la propriile linii de comportament. „Cei care ne conduc nu sunt ca noi”, le spune cititorilor Constantin Tănase şi continuă: „În lumea lor regulile de joc nu sunt ca în lumea noastră, grila de priorităţi şi valori e alta, sensul vieţii e altul. Noi îi votăm ghidaţi de modul nostru de a vedea viaţa, ei, ajunşi la putere, ne conduc ghidaţi de modul lor de a vedea viaţa. Am greşit la alegerile trecute, vom greşi şi la alegerile viitoare. Un singur lucru putem face: să înţelegem de ce greşim şi de ce legi se conduc cei care „reuşesc în viaţă”.

Cheltuim mai mult decât câştigăm, este ceea ce scrie astăzi ziarul „Economist”. Venitul mediu al unui moldovean e de aproape 1600 de lei, pe când cheltuielile urcă la peste această cifră. După ce compară mai multe astfel de date statistice, publicaţia trage linie şi conchide: nu apare nici un semn de egalitate între venituri şi cheltuieli. Şi atunci întrebarea logică este cum acest deficit este acoperit. Economia subterană este vinovată. Astfel îşi încheie articolul reporterul Nataşa Ciuvaga.
XS
SM
MD
LG