Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


Președintele Nicolae Timofti se va întâlni astăzi cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare în încercarea de a desemna un nou premier, în urma răsturnării guvernului prin moțiunea de cenzură depusă de la comuniști la 5 martie. Timofti a spus ieri că va încerca să desemneze un nou premier până la 5 aprilie, dar a adăugat că nu-i va fi ușor.

Amnesty International Moldova va cere astăzi din nou să se facă lumină în dosarele protestelor din primăvara anului 2009, de la care se împlinesc peste puține zile patru ani.

La Roma sunt programate proteste față de decizia guvernului de a permite întoarcerea în India a doi militari italieni care sunt judecați acolo pentru împușcarea unor pescari pe care i-ar fi confundat cu pirații. Primarul de dreapta al Romei plănuiește pentru diseară stingerea luminilor care scaldă de obicei Coloseul și alte monumente, iar ceva mai devreme o formațiune italiană neo-fascistă va protesta în fața guvernului, cerând închiderea ambasadei italiene din India și expulzarea ambasadorului Indiei la Roma.

Aici la Praga noul președinte al Cehiei, Milos Zeman, va primi vizita președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. În trecut Barroso l-a evitat pe fostul președinte ceh Vaclav Klaus, cunoscut pentru vederile sale eurosceptice, iar vizita de astăzi este o încurajare pentru un nou președinte ceh mult mai pro-european. Zeman și Barroso ar urma să asiste împreună la ridicarea drapelului UE pe castelul praghez, un lucru pe care Klaus l-a refuzat cu încăpățânare după ce Cehia s-a alăturat Uniunii în mai 2004.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG